Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

El documental ‘Después de las ocho’ retrata l’explotació agrícola i el racisme a El Ejido

ACN Barcelona.-L’any 2000 es va produir a El Ejido una persecució violenta contra la població migrant treballadora que sosté la productivitat del camp d’hivernacles. Dues dècades després, l’equip del documental […]

Agències 12/11/2020

ACN Barcelona.-L’any 2000 es va produir a El Ejido una persecució violenta contra la població migrant treballadora que sosté la productivitat del camp d’hivernacles. Dues dècades després, l’equip del documental ‘Después de las ocho’ ha tornat al mateix lloc per reflexionar sobre si la situació ha canviat o segueix igual que fa 20 anys. En aquest context, el documental de l’Observatori DESC i BRUNA Cooperativa Audiovisual, se submergeix “en el model de colonització i explotació agrícola que des de l’època franquista fins a l’actualitat s’ha desenvolupat a la regió d’Almeria”. El documental ‘Después de las ocho’ s’estrena en obert al diari ‘Público’ el pròxim 22 de novembre. També es podrà veure a la plataforma Filmin a partir del 23 de novembre.

El documental s’ha realitzat arran de l’alçament racista d’El Ejido a l’any 2000 i les diverses cares d’un conflicte que, com han explicat els seus creadors, “s’ha anat expandint al llarg de les darreres dècades a través de la transformació del sud dels pirineus en un solar per a la agroexportació, l’extractivisme, l’explotació, la xenofòbia i l’emergència de l’extrema dreta”. ‘Después de las ocho’ retrata experiències i conflictes que s’han normalitzant i que “vulneren sistemàticament drets econòmics i socials, discriminen per raó de classe, ètnia o gènere i generen impactes ambientals devastadors com a model d’èxit que es reprodueix a nivell global”.