Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El documental ‘Después de las ocho’ retrata l’explotació agrícola i el racisme a El Ejido

ACN Barcelona.-L’any 2000 es va produir a El Ejido una persecució violenta contra la població migrant treballadora que sosté la productivitat del camp d’hivernacles. Dues dècades després, l’equip del documental […]

Agències 12/11/2020

ACN Barcelona.-L’any 2000 es va produir a El Ejido una persecució violenta contra la població migrant treballadora que sosté la productivitat del camp d’hivernacles. Dues dècades després, l’equip del documental ‘Después de las ocho’ ha tornat al mateix lloc per reflexionar sobre si la situació ha canviat o segueix igual que fa 20 anys. En aquest context, el documental de l’Observatori DESC i BRUNA Cooperativa Audiovisual, se submergeix “en el model de colonització i explotació agrícola que des de l’època franquista fins a l’actualitat s’ha desenvolupat a la regió d’Almeria d’El Ejido”. El documental ‘Después de las ocho’ s’estrena en obert al diari ‘Público’ el pròxim 22 de novembre. També es podrà veure a la plataforma Filmin a partir del 23 de novembre.

El documental s’ha realitzat arran de l’alçament racista d’El Ejido a l’any 2000 i les diverses cares d’un conflicte que, com han explicat els seus creadors, “s’ha anat expandint al llarg de les darreres dècades a través de la transformació del sud dels pirineus en un solar per a la agroexportació, l’extractivisme, l’explotació, la xenofòbia i l’emergència de l’extrema dreta”. ‘Después de las ocho’ retrata experiències i conflictes que s’han normalitzant i que “vulneren sistemàticament drets econòmics i socials, discriminen per raó de classe, ètnia o gènere i generen impactes ambientals devastadors com a model d’èxit que es reprodueix a nivell global”.Clàudia Arribas, guionista del documental, ha assenyalat que han escollit El Ejido perquè “demostra ser un extrem no només en magnitud física, sinó també dimensió a quantitat de producció. És molt notable que hi hagi 32.000 hectàrees de producció sobretot tenint en compte què era El Ejido abans. Hem mostrat l’evolució de com un lloc que era pràcticament desert i insostenible econòmicament, com es va generar tot un sistema de producció que permetia abastir mercats europeus fins ben lluny”. Arribas ha explicat que es veu com la tensió d’aquells dies de febrer del 2000 a El Ejido “s’ha canviat en altres formes, però la tensió és molt present al municipi i aquesta tensió s’ha institucionalitzat en formes polítiques i canvis de colors polítics”.Ernest Gutiérrez, productor del documental (Observatori DESC), ha apuntat que volien fer un documental que retratés les vulneracions de drets que es poden donar en les dimensions econòmica, social, ambiental i democràtica i com aquestes es retroalimenten. Entrevistats Un dels objectius de l’equip era mostrar totes les cares d’aquest model d’El Ejido i el film inclou testimonis que ofereixen una visió diversa d’un mateix conflicte. En el llargmetratge hi apareixen treballadors del sector agrícola com Spitou Mendy, exsecretari general de SAT Almeria, o Ana Pinto, portaveu de Jornaleras de Huelva en Lucha; a empresaris del sector agrícola com Joaquín López Bernabé; així com a càrrecs polítics com Juan José Bonilla, portaveu a regidor de VOX a l’Ajuntament de El Ejido. També hi participen el sociòleg i professor de la Universitat de Sevilla, Manuel Ángel Río, i a l’exrepresentant del Consell de Treballadors Immigrants d’El Ejido i actual president de Sevilla Acoge, Omar El Hartiti. Spitou Mendy, testimoni del documental, ha assegurat que la situació no ha canviat respecte fa 20 anys. Ana Pinto, testimoni també del documental, ha destacat que han canviat coses en benefici d’una patronal que es queixa de pèrdues però avança en hectàrees i cultius. El film documental és el resultat d’un treball de dos anys i es va començar a rodar el febrer del 2020 a la regió almerienca d’El Ejido, així com abans, durant i després de l’estat d’alarma a diferents territoris de l’Estat espanyol.