Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El documental ‘Arica’ critica l’abocament il·legal de residus tòxics a una ciutat xilena i les seves conseqüències

ACN Barcelona.-El documental ‘Arica’, dirigit per Lars Edman i William Johansson Kalén, és la història d’una investigació sobre l’abocament il·legal de residus tòxics a la ciutat xilena d’Arica i les […]

Avatar
Agències 18/05/2021

ACN Barcelona.-El documental ‘Arica’, dirigit per Lars Edman i William Johansson Kalén, és la història d’una investigació sobre l’abocament il·legal de residus tòxics a la ciutat xilena d’Arica i les seves conseqüències amb bebès amb malformacions, càncers o avortaments no desitjats. Boliden és la multinacional sueca responsable dels fets, i també del vessament tòxic al parc natural de Doñana el 1998. Lars Edman, un jove suec d’origen xilè, es va interessar pel cas el 2009 i la seva recerca acabarà portant la totpoderosa empresa als tribunals. El documental programat pel DocsBarcelona es pot veure a Filmin fins al 30 de maig.

El codirector d”Arica’ William Johansson Kalén ha admès que ha estat la pel·lícula més difícil de tirar endavant de les que ha fet i que ha sigut també un gran desafiament. Tracta sobre un període de temps molt llarg i hi ha “la complexitat del cas judicial i a la vegada s’havia d’explicar d’una forma que sigui interessant i que atragués a l’espectador”. Ha assenyalat que pel documental van seguir la lluita de ciutadans d’Arica i això els hi “trencava el cor”. William Johansson Kalén ha apuntat que “la lluita segueix pels que viuen en aquesta zona i seguirà sempre perquè no tenen elecció. Nosaltres ho anem seguint i allí volem anar explicar sobre què hi passa al voltant del cas i com les persones lluiten, però també sabem que Nacions Unides ha presentat diverses preguntes i ha interpel·lat a Suècia i al sistema judicial suec”. El codirector ha recordat que a mitjans dels 80 quan Boliden van enviar els residus al país Llatinoamericà encara governava Pinochet a Xile i ell va acceptar que s’importessin els materials tòxics i no es va preocupar per les vides de les persones innocents. “S’ha d’esperar que passin coses a Xile i que la gent d’Arica es pugui beneficiar de les lleis per rebre suports i ajudes en la seva lluita”.