Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El dispositiu sanitari al recinte firal de Gran Via té una capacitat inicial per a 300 pacients amb covid-19

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-El pavelló 4 del recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona s’ha convertit en un dispositiu sanitari per si els hospitals de l’àrea metropolitana sud […]

Avatar
Agències 14/04/2020

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-El pavelló 4 del recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona s’ha convertit en un dispositiu sanitari per si els hospitals de l’àrea metropolitana sud necessiten més llits en els propers dies en la pandèmia de coronavirus. L’equipament, anomenat Hospital Fira Salut, té d’entrada capacitat per atendre 300 pacients, tot i que en podria acollir 700 més de forma ràpida, ja que s’han deixat preparades algunes estructures per si fos necessari habilitar més llits. Aquest recurs podria utilitzar-se en un possible repunt de casos a mesura que es va aixecant el confinament o per ajudar els hospitals a recuperar l’activitat assistencial que no té a veure amb la covid-19. La gestió operativa anirà a càrrec de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

L’equipament està pensant per a pacients que hagin superat la fase aguda de la malaltia covid-19, estiguin estables i tinguin un pronòstic d’evolució favorable. Els pacients que es trobin crítics o semicrítics continuaran ingressats als hospitals de referència.El Servei Català de la Salut (CatSalut) i Fira de Barcelona han treballat per habilitar les instal·lacions del nou hospital temporal. Si s’acaba utilitzant, l’Hospital de Bellvitge n’assumirà les tasques de direcció mèdica i la gestió dels recursos humans i materials perquè el centre funcioni amb la màxima eficàcia. L’hospital, terciari i d’alta complexitat, es troba a uns 3 quilòmetres del recinte firal.Mòduls de sis llits i dos circuits El dispositiu s’ha concebut amb mòduls de sis llits, amb separacions entre ells per preservar un mínim d’intimitat, i equipats cadascun amb oxigen i polsadors d’alarma centralitzats. Aquest hospital temporal tindrà servei d’imatge radiològica i d’analítiques. Els pacients podran comunicar-se amb els familiars a través de vídeotrucades que els facilitaran els sanitaris. També s’han disposat dutxes per als pacients. Aprofitant que els espais del recinte són amplis, s’han dissenyat dos circuits diferenciats per a professionals i pacients. Els professionals accediran a través d’un pàrquing gratuït i, un cop superat el control, entraran a una zona restringida amb vestidors, dutxes i armariets. També hi ha previstes sales de descans, cafeteria i aules de formació, segons informa el Departament de Salut. Just abans d’entrar al pavelló on hi haurà els pacients, es posaran els equips de protecció individual (EPI) en els espais habilitats amb aquesta funció. En cas de necessitar-ho, el personal contractat per treballar a l’Hospital Fira Salut rebrà un curs previ de formació sobre el tractament de pacients amb covid-19 i l’ús dels EPI. També està previst un dispositiu de suport emocional. Un portal i una appFira de Barcelona ha dissenyat un portal i una app per als professionals d’aquest equipament. Així, els dispositius tecnològics tindran una funció de geolocalització per si el personal necessita orientar-se dins del recinte, amb diferents rutes assignades des de l’arribada; possibles punts d’interès, com per exemple els vestidors o sales de descans, i amb la ubicació de cadascun dels mòduls dels pacients. També s’inclourà informació pràctica com ara instruccions sobre la col·locació dels equips de protecció individual.Més de 300 professionals han treballat per muntar aquest dispositiu. A part de Fira de Barcelona, hi han participat una quinzena d’organitzacions com Metges Sense Fronteres; l’Ajuntament de Barcelona amb els Bombers i la Guàrdia Urbana; l’Ajuntament de l’Hospitalet i la Guàrdia Urbana d’aquesta ciutat; la Diputació de Barcelona; Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i membres de l’exèrcit. A més, una trentena d’entitats i empreses han fet donacions de material divers per poder habilitar el dispositiu.