Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

El Departament de Justícia es compromet a buscar solucions a les reivindicacions del torn d’ofici

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Departament de Justícia s’ha compromès amb el Consell de l’Advocacia de Catalunya (CICAC) a buscar solucions a les reivindicacions del torn d’ofici. La presidenta del CICAC, Encarna Odurna, ha considerat un “avenç” la reunió d’aquest dimarts amb el Departament, durant la qual s’ha pactat marcar un calendari per estudiar unes demandes que passen per “dignificar” els lletrats del torn d’ofici. Entre d’altres, el Consell demana que s’actualitzin els mòduls retributius que reben els advocats, que han estat congelats entre el 2010 i el 2022, amb una reducció posterior amb motiu de la crisi financera, i que a finals de l’any passat van recuperar el nivell del 2010 després d’un augment del 2,5%.

Altres reivindicacions tenen a veure amb la regularització de les guàrdies, que en alguns serveis com el de la violència de gènere o el de menors estan “molt tensionades” pel volum d’expedients.

Publicitat

De la seva banda, el Departament ha assegurat que recull les propostes que ha traslladat el CICAC i proposa avaluar-les i treballar conjuntament per “explorar possibles millores i la correcció d’ineficiències del sistema”. “Algunes de les legítimes reivindicacions dels professionals superen el marc competencial de la conselleria però, en aquest cas, el Departament es compromet a elevar-les a l’Estat”, han assegurat les mateixes fonts.

La reunió arriba en un moment en què centenars de lletrats d’ofici s’estan coordinant en una plataforma a través de xats de Whatsapp i altres fórmules per fer accions de mobilització. Donen suport a les reivindicacions d’altres plataformes estatals com l’augment de la remuneració, que es pagui tot el treball realitzat, que es pagui la defensa de persones jurídiques, que es redueixi la càrrega burocràtica i que es garanteix el dret a la conciliació familiar, al descans i a la desconnexió digital.

El 27 d’abril hi ha una mobilització al Congrés de Diputats i representants catalans s’hi podrien sumar, tot i que el pagament del torn d’ofici està transferit a la Generalitat. D’altres advocats han convocat una concentració a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

Entre les reivindicacions concretes, demanen que es pagui el torn d’ofici dels advocats especialitzats en víctimes menors d’edat que assisteixen al Barnahus de Tarragona. Aquest centre acull en una sola instal·lació tots els serveis que atenen aquests menors, i és un model que es vol implantar a la resta de Catalunya. No obstant, als advocats especialitzats en menors d’aquesta demarcació només els paguen les guàrdies si s’acaben activant, i en cap cas els paguen els desplaçaments.

Els professionals adscrits als serveis de justícia gratuïta, uns 6.500 dels més de 40.000 col·legiats totals, consideren que “les administracions publiques no valoren la importància de la funció desenvolupada”.

De la seva banda, fonts del Departament han explicat a l’ACN que el 2023 ha assolit “xifres rècord” d’aportació als col·legis, i és un dels àmbits que més ha crescut del departament, i l’increment aplicat està per sobre de la mitjana del que ha crescut el pressupost. La inversió aquest any ha augmentat un 10% respecte el 2022 i se situa en 73 milions d’euros per al torn d’ofici. Així, reivindiquen que és la conselleria que més inverteix en justícia gratuïta al conjunt de l’Estat.

Juntament amb el País Valencià Catalunya és capdavantera en inversió per ciutadà, amb 7,59 euros. Respecte al número de designes, els nomenaments d’advocats del torn d’ofici, amb 191.767 Catalunya va ser el 2022 el territori amb el nombre més elevat seguit d’Andalusia i Madrid.

La degana dels advocats de Tarragona, Estela Martin, ha posat en valor el paper del CICAC com a “interlocutor” entre els lletrats i la Generalitat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió