Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El Defensor del Professor d’ANPE va atendre 1.594 professionals el curs passat arreu de l’Estat

ACN Barcelona.-El Defensor del Professor d’ANPE va atendre 1.594 professionals el curs passat arreu de l’Estat, 580 actuacions menys que l’anterior. El sindicat ha relacionat la davallada amb la situació […]

Avatar
Agències 25/11/2020

ACN Barcelona.-El Defensor del Professor d’ANPE va atendre 1.594 professionals el curs passat arreu de l’Estat, 580 actuacions menys que l’anterior. El sindicat ha relacionat la davallada amb la situació de confinament per la pandèmia. De les gairebé 1.600 atencions del curs passat, el 44% corresponen a secundària, el 40% a primària, el 7% a Formació Professional (FP), el 5% a educació infantil i el 4% a altres ensenyaments. Pel que fa a l’actor, s’observa un increment de les amenaces dels alumnes als professors, que passen del 10 al 12%, i també hi ha un augment del ciberassetjament fins a l’11%. D’altra banda, l’indicador de problemes per a donar classe es manté estable en un 21% i l’assetjament de l’alumnat al professorat se situa en un 11% del total.

Pel que fa als pares, hi ha un 27% de casos de manca de respecte dels pares als professors (el curs passat era un 25%). També pugen les pressions per pujar de nota i creixen d’un 26 a un 27% les acusacions sense cap fonamental. D’altra banda, el ciberassetjament dels pares ha passat del 2% al 5%, com a conseqüència de l’increment de les comunicacions telemàtiques durant el confinament. Sobre l’entorn laboral, baixen els problemes relacionats amb l’aplicació dels plans o decrets de convivència, que suposen un 9% de les actuacions. Els problemes amb l’administració suposen el 20%, lleugerament superior al curs passat també com a conseqüència de la crisi sanitària i el confinament. Ansietat entre els docentsL’informe fa referència a les conseqüències emocionals viscudes pels professors aquest curs. Així, el 73% dels casos atesos presentaven uns nivells d’ansietat impropis a la tasca a realitzar, un 11% mostraven símptomes depressius i un 11% estava de baixa laboral. Davant d’aquestes xifres, ANPE i El Defensor del Professor han reclamat l’elaboració d’un Pla Estratègic de Millora de la Convivència Escolar que inclogui l’obligació dels equips directius d’informar la fiscalia i la direcció provincial d’educació si té coneixement d’un fet que pogués ser constitutiu de delicte. Ha reclamat també un programa de prevenció de l’assetjament escolar, l’actualització dels decrets de convivència, l’establiment de protocols d’actuació en cas d’agressions a docents, el reconeixement de l’ansietat, la depressió i l’estrès com a malalties professionals i el compromís per part de l’administració per al tractament rehabilitador i educatiu dels alumnes agressors.