Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

El Defensor del Poble rebutja presentar recurs al TC contra l’impost de patrimoni com demanava la patronal

ACN Madrid.-El Defensor del Poble ha rebutjat presentar recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost de patrimoni tal com van demanar-li la CEOE i Foment del Treball. Les patronals van traslladar en una […]

Agències 26/03/2021

ACN Madrid.-El Defensor del Poble ha rebutjat presentar recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost de patrimoni tal com van demanar-li la CEOE i Foment del Treball. Les patronals van traslladar en una trobada al febrer al Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, la petició de portar al Tribunal Constitucional (TC) l’article 66 dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 que eleva el tipus marginal del 2,5 al 3,5% i atorga caràcter indefinit a l’impost. Fernández Marugán sosté que és constitucional i rebutja els arguments de la CEOE i Foment del Treball. En canvi, el PP sí que ha recollit la petició i ha anunciat aquest divendres un recurs contra aquestes modificacions de l’impost de patrimoni.

Fernández Marugán argumenta que aquest impost ja és “de vigència indefinida” i que la seva modulació “que pot arribar a la supressió pràctica del gravamen” està a mans de les autonomies. També rebutja que el que realment s’estigui gravant sigui la renda, ja que el que se sotmet a gravamen és “el fet de ser titular d’un patrimoni que superi certa entitat, amb independència dels rendiments que dit patrimoni generi”. El Defensor del Poble també creu que els sol·licitants del recurs no tenen en compte que en l’impost de patrimoni no es pot aplicar la recent jurisprudència del TC sobre l’Impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana.”La inconstitucionalitat es vincula al fet que s’estaria tributant per una renda que implica en alguns casos considerar com a increment de riquesa el que no ho és, mentre que en l’impost de patrimoni existeix dita capacitat econòmica, amb caràcter real o potencial, i està vinculada a la titularitat d’un bé o dret que és susceptible de tràfic econòmic”, sosté el Defensor del Poble.També sosté que l’impost de patrimoni “permet acollir-se a limitacions de la quota si es fa un ús més productiu dels recursos”. Tanmateix, el Defensor del Poble apunta que és “necessari fer una reflexió de futur sobre la coherència i equilibri del sistema tributari i l’encaix d’aquest tribut en el conjunt del sistema de finançament”.