Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

El decret de renovables es debatrà la setmana que ve al Parlament

ACN Barcelona.-El Parlament debatrà en el ple de la setmana que ve si convalida la modificació del decret llei de mesures urgents per a l’impuls de les energies renovables que […]

Avatar
Agències 23/11/2021

ACN Barcelona.-El Parlament debatrà en el ple de la setmana que ve si convalida la modificació del decret llei de mesures urgents per a l’impuls de les energies renovables que introdueix requisits per incrementar la participació i el consens territorial i prioritzar els projectes petits, de 5 MW o menys. Segons ha acordat la Junta de Portaveus aquest dimarts, el decret llei de mesures s’inclou en l’ordre del dia del ple que començarà dimarts a les tres de la tarda i acabarà dijous al vespre. D’altra banda, el ple també debatrà la modificació del decret llei perquè el Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut (CatSalut), gestioni íntegrament l’atenció sociosanitària.

El text d’energies renovables incorpora mesures per ordenar i equilibrar la implantació d’energies renovables, per minimitzar-ne l’impacte social i territorial i també per facilitar la pràctica de l’autoconsum. En aquest sentit, a partir d’ara els projectes d’energia eòlica i fotovoltaica hauran d’acreditar l’acord del 50% dels terrenys sobre els quals es projectin, i també que s’ha presentat una oferta del 20% de participació local.Així, el nou decret llei prioritza el tràmit per a les instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5 MW de potència, i també s’exigirà als gestors de la xarxa de distribució que justifiquin la denegació de connexió a la xarxa de fins a 25 kV per a aquests projectes. En aquest sentit, la consellera, Teresa Jordà, va explicar que la modificació permet que 19 instal·lacions inferiors a 5 MW surtin en breu a informació pública. Aquests projectes preveuen situar-se a comarques com l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Camp, la Conca de Barberà, la Garrotxa, la Selva, les Garrigues, Osona, el Pallars Jussà, el Pla d’Urgell, el Segrià, el Solsonès o el Tarragonès.Alhora, el text dona prioritat a l’ocupació de les cobertes de les edificacions, augmenta la disponibilitat de sòl en afegir els sòls urbanitzables, així com els espais agraris en desús, introdueix criteris de protecció del sòl agrícola basats en la Llei d’Espais Agraris.D’altra banda, el ple de la setmana que ve inclou la proposició de llei de millora urbana ambiental i social dels barris i vil·les, de la mà dels comuns. El síndic major presentarà el compte general del 2018. Finalment, la Mesa ha estat notificada de la sentència definitiva del Tribunal Constitucional que ha decretat inconstitucional la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes que va introduir el Govern de la Generalitat l’any passat als pressupostos. La sentència tomba la decisió de l’executiu després d’un recurs del govern espanyol per invasió de competències. Ara, el Tribunal Constitucional estima aquest mateix recurs i declara la nul·litat de la mesura fiscal que es va imposar per beneficiar les rendes inferiors a 12.451 euros.