Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El curt ‘La herida luminosa’ retrata el turisme britànic a les Illes Balears i el ‘balconing’ amb “una mirada onírica”

ACN Barcelona – El curtmetratge ‘La herida luminosa (Daydreaming so vividly about our spanish holidays)’, dirigit per Christian Avilés i produït per ESCAC Films, competeix a la secció Berlinale Shorts […]

Agències 24/02/2023

ACN Barcelona – El curtmetratge ‘La herida luminosa (Daydreaming so vividly about our spanish holidays)’, dirigit per Christian Avilés i produït per ESCAC Films, competeix a la secció Berlinale Shorts del Festival Internacional de Cinema de Berlín. El curt segueix el viatge d’uns adolescents britànics a les Illes Balears a la recerca del sol i explora el tema del ‘balconing’ amb una “mirada onírica”. En una entrevista a l’ACN, Avilés detalla que ha intentat donar al curtmetratge una estructura de conte per donar aquesta màgia i sensació de somni a tota la pel·lícula. El curtmetratge, afirma, parla d’un tema “actual i viral” com el ‘balconing’ i està tractat des del misteri i això “encaixa molt” amb el cinema que programa la Berlinale.

La idea del curtmetratge sorgeix de la voluntat d’explicar una història sobre turistes adolescents britànics que passen a Mallorca les seves vacances. Avilés, però, aposta per donar-li un enfocament diferent al que apareix a les notícies. El curt se centra en els joves britànics perquè “tothom té una imatge molt clara de com es desenvolupen les seves vacances a llocs com les Illes Balears” amb el ‘balconing’, l’alcohol i les botelles de vidre per terra. De fet, el ‘balconing’ és una pràctica de risc que ha provocat l’hospitalització i inclús la mort de joves, la majoria britànics en zones de festa a les Illes Balears.

La història de ‘La herida luminosa’ està explicada des del punt de vista d’un turista britànic que arriba a les Illes Balears. Tot i això, el viatge que retrata el director “té més de peregrinatge espiritual que de viatge ordinari i normal de vacances”.

Avilés detalla que ha intentat donar al curtmetratge una estructura de conte per introduir-hi la màgia i la sensació de somni a tota la pel·lícula. Per això, afegeix, l’han rodat en 16 mm a partir d’imatges molt realistes i que es poden trobar a Youtube amb vídeos de ‘balconing’ que graven els mateixos estiuejants.

Creu que explorar el turisme i el ‘balconing’ des d’una mirada surrealista i onírica i no realista, aporta una nova perspectiva i la possibilitat de fer una ficció. “És molt emocionant fer històries alternatives que no siguin les hegemòniques i crear històries noves amb el que tenim al voltant”. Avilés volia escriure “una història que fos una sorpresa inesperada” i que “faci pensar que tenim la possibilitat d’explicar històries èpiques i imaginar fantasies a tot arreu”, fins i tot en aquells llocs més impensables.

<strong>Berlinale</strong>

El curtmetratge competeix a la secció Berlinale Shorts. Avilés considera que estrenar el treball a la Berlinale significa que el curt tindrà una vida més llarga i podrà arribar a més audiencia. “Estar al festival és la millor cosa que ens ha pogut passar”. El curtmetratge parla d’un tema molt actual i viral com el ‘balconing’ i està tractat des del misteri i “encaixa molt” amb la programació de la Berlinale.