Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El cost dels minicrèdits a curt termini gairebé es triplica i pugen les quantitats que els usuaris demanen

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El cost dels minicrèdits a curt termini, a 7 dies, gairebé s’ha triplicat, passant d’una TAE mitjana que inclou preu real i comissions del 70,38%, a una del 185%, segons dades del IV Baròmetre de Minicrèdits d’Asufin. A més, pugen les quantitats que es demanen, d’un mínim de 58 euros a 89, i d’un màxim de 827 a 911 respecte al 2022. L’associació d’usuaris financers avisa dels “perills” vinculats als impagaments en aquest tipus de préstecs, amb uns interessos de demora que poden arribar a percentatges diaris d’entre l’1 i l’1,4%, que en alguns casos poden disparar-se al 14.816,4% TAE. Per exemple, un minicrèdit de 50 euros a 7 dies, si no es paga en sis mesos, es pot convertir en un deute de 727,50 euros, i arribar als 9.525 en un any.

En un comunicat, Asufin alerta que, a diferència d’altres països europeus, Espanya no compta amb una regulació específica per al mercat de préstecs i permet que empreses privades concedeixin finançament a uns costos molt més elevats. 

Publicitat

De fet, el tipus mitjà d’aquest tipus de crèdits que s’analitzen en el Baròmetre d’Asufin és del 9,66% a Espanya, mentre que a l’Eurozona és del 7,21%. 

El fet que no hi hagi cap regulació d’aquest model de negoci, avisa Asufin, genera “importants perjudicis per als consumidors i, també, per la pròpia competència de mercat”. 

Així, el sector bancari tradicional voldria que la concessió de préstecs fos reservada per a les entitats de crèdit, mentre que una part del sector dels minicrèdits vol un “marc jurídic i de supervisió que permeti una competència justa” i eviti que hi hagi operadors que “trenquin el mercat” amb males pràctiques com les dels interessos de demora abusius. 

Des d’Asufin consideren que la legislació espanyola –independentment de si arriba properament una normativa europea- hauria d’establir “límits als interessos, ja que el principal abús i perjudici per als consumidors és, precisament, la desproporció entre les quantitats a retornar i les sol·licitades”. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió