Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El corrent federalista dels comuns rebutja un referèndum com a solució perquè no té “majoria social”

ACN Barcelona.-El corrent federalista dels comuns rebutja que la solució al conflicte de Catalunya sigui un referèndum perquè “no hi ha majoria social” i perquè suposaria una “divisió profunda de […]

Avatar
Agències 13/09/2019

ACN Barcelona.-El corrent federalista dels comuns rebutja que la solució al conflicte de Catalunya sigui un referèndum perquè “no hi ha majoria social” i perquè suposaria una “divisió profunda de la societat”. Al document, que es va debatre en una trobada dijous al vespre, apunten que el referèndum sobre la independència no és constitucional i requeriria una reforma constitucional prèvia. A diferència del que defensa Catalunya en Comú, els comuns federalistes només entenen un referèndum un cop arribat a un ampli consens sobre un nou marc d’autogovern. Aquesta consulta que proposen es podria fer alhora, o no, amb un altre referèndum a tot l’Estat per a l’aprovació del nou model federal.

Al document, també es descarta el camí de la dreta, perquè sigui quina sigui la sentència no solucionarà el conflicte polític, i també el camí del “trencament” que proposen els independentistes.A més, apunten que “per difícil que ara sembli” no hi ha cap altra solució al conflicte territorial que el diàleg. Aquest diàleg hauria de tenir lloc en el marc de la Constitució i en seu parlamentària i reservar un diàleg bilateral per a les qüestions específiques de Catalunya. la culminació seria refer el pacte territorial. “Parlem de reformar la Constitució, no obrir un procés constituent”, es reafirmen.El document el tanca un text de l’exdiputat de Catalunya Sí que es Pot Lluís Rabell, amb el títol ‘Un catalanisme del segle XXI?’, on assenyala que cal una alternativa i que el catalanisme “no pot ser-ho”. Per tot plegat, afirma que el model és el federalisme i rebutja que sigui una “tercera via”. Aquest corrent dins dels comuns es va reunir dijous per fer balanç quan fa un any que es van presentar als òrgans de direcció de Catalunya en Comú. Valoren que la legislatura ha estat “curta i complexa” i per això van voler retre comptes, a més de presentar les propostes de futur i els documents preparats. Tot plegat, amb la vista posada a la renovació dels òrgans de direcció de Catalunya en Comú.