Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

El coronavius, els temps de pandèmies i els remeis populars marquen el Calendari de l’Ermità 2021

ACN Barcelona.-El coronavirus marca el Calendari de l’Ermità 2021, que inclou articles relacionats amb temps de pandèmies, remeis populars, cuina mallorquina, el nou Calendari de l’hortolà, així com el Calendari […]

Agències 11/11/2020

ACN Barcelona.-El coronavirus marca el Calendari de l’Ermità 2021, que inclou articles relacionats amb temps de pandèmies, remeis populars, cuina mallorquina, el nou Calendari de l’hortolà, així com el Calendari dels nens i les nenes. Norbert Tomàs, editor del calendari, ha explicat que volen reflexionar sobre aquest any “tan anòmal i atípic”. El Calendari de l’Ermità 2021 aporta la reflexió de diferents autors que parlen de pandèmies passades, del valor de la natura i dels beneficis que aquesta ofereix. Es ven a quioscs i llibreries d’arreu de Catalunya i Andorra i el lema d’enguany és ‘En temps de pandèmies, el calendari per seguir el ritme de la vida’.

Norbert Tomàs, editor del calendari, ha apuntat l’aposta per reflexionar sobre aquest any “tan anòmal i atípic”. Ha admès que ha estat un any que els ha posat proves per confeccionar-lo i per treballar-lo. Així mateix, Tomàs ha destacat que el calendari porta 146 anys fent-se “ni en temps de la Guerra Civil va deixar de publicar-se i pensàvem que el calendari per malament que estiguem havia de sortir”. Valentí Serra, arxiver dels caputxins, ofereix una sèrie de consells mensuals, pràctics i ecològics, per al bon conreu de les hortes i jardins. Aquest any presenta la novetat de referenciar la gran varietat d’hortalisses i productes del camp més identitaris i populars.Astrid Van Ginkel, botànica i farmacèutica, especialista en usos i aplicacions de les plantes, convida a repensar la relació amb la natura i treure profit de tot el que ofereix a ‘Les herbes confinades’. A la presentació d’aquest dimecres, Van Ginkel ha destacat com la natura i la vida marquen el cicle de les tradicions. Per altra banda, es fa un repàs pel calendari gastronòmic mallorquí, amb els aliments i plats més típics adaptats als productes de temporada i a les festes i tradicions de l’illa, prenent com a referent el calendari folklòric del prestigiós i reconegut pare Rafael Ginard. El calendari inclou una guia de fires, mercats setmanals i festes majors, revisada i actualitzada cada any, on s’anuncien més de 1.100 festes majors, 400 mercats i 250 fires tradicionals i rurals que es celebren al llarg de tot l’any a Catalunya i Andorra; informacions astronòmiques; santoral català, revisat i actualitzat; recomanacions per a la plantació de flors, plantes aromàtiques i remeieres als nostres balcons; calendari de fruites i hortalisses de temporada; centenaris 2021, una selecció dels aniversaris més destacats que es celebraran durant 2021 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics; així com una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des de setembre de 2019 fins l’agost de 2020.Calendari dels nens i les nenesEl ‘Calendari dels nenes i les nenes’, un desplegable infantil pensat per acostar als més petits les costums, festes i tradicions així com curiositats i observacions sobre el camp, la natura i alguns fenòmens astronòmics. El calendari inclou il·lustracions de Xavi Malet.