Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El coronavirus farà perdre 1,3 milions de llocs de treball a l’Estat, segons l’Institut d’Economia de Barcelona

ACN Barcelona.-La crisi del coronavirus farà perdre 1,27 milions de llocs de treball a l’Estat si el confinament dura un mes i mig, segons els investigadors de l’Institut d’Economia de […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Barcelona.-La crisi del coronavirus farà perdre 1,27 milions de llocs de treball a l’Estat si el confinament dura un mes i mig, segons els investigadors de l’Institut d’Economia de Barcelona Gemma Garcia i Esteban Sanromá. El 81% de la pèrdua d’ocupació recaurà en el sector de serveis; un 11,6% en activitats industrials; un 5,4% en el sector de la construcció, i el 2,1% restant, al sector primari. En valors absoluts, els serveis de restauració i allotjament perdran 274.000 llocs de treball, i el comerç, 269.000 més, per la caiguda del turisme estranger i el descens de l’activitat econòmica. Previsiblement, els transports i les activitats auxiliars perdran 87.000 llocs de treball per la davallada dels desplaçaments.

La construcció perdrà 68.000 llocs de feina per la menor inversió i el retrocés en l’adquisició d’habitatge a conseqüència de la “destrucció” d’ocupació en l’economia espanyola. Els serveis de seguretat i administratius patiran un impacte en l’ocupació de 58.000 llocs, mentre que els serveis esportius, recreatius i d’entreteniment perdran més de 30.000 llocs. La xifra resultant incorpora la correcció derivada de les mesures de suport aprovades per les administracions. “L’esforç pressupostari” per mantenir els llocs de treball suposa una menor destrucció de l’ocupació, de fins a 300.000 llocs, segons els professors. Tot i això, el manteniment de la despesa pública requereix un suport financer “supranacional” per evitar els efectes “macroeconòmics adversos” en el volum de deute públic i la prima de risc. En cas que no es donés l’acord europeu, els investigadors preveuen una reducció del sector públic amb la consegüent destrucció d’ocupació addicional.