Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1161
La República

El coreògraf i ballarí Cesc Gelabert dona el tret de sortida al Dansàneu amb quatre peces vinculades al folklore

ACN Santa Maria d’Àneu (La Guingueta d’Àneu).-El coreògraf i ballarí Cesc Gelabert ha estat l’encarregat aquest diumenge de donar el tret de sortida al Dansàneu. Gelabert, una de les veus […]

Avatar
Agències 25/07/2021

ACN Santa Maria d’Àneu (La Guingueta d’Àneu).-El coreògraf i ballarí Cesc Gelabert ha estat l’encarregat aquest diumenge de donar el tret de sortida al Dansàneu. Gelabert, una de les veus més experimentades i reflexives de la dansa a Catalunya, ha presentat quatre peces que d’alguna manera tenen relació directa amb el folklore i les danses populars i tradicionals. Entre peça i peça, Gelabert ha fet petites explicacions en què ha destacat el marc “extraordinari” de l’església romànica de Santa Maria d’Àneu, al Pallars Sobirà, on ha presentat l’obra inaugural. Pel Festival de Cultures del Pirineu, fins a l’1 d’agost, hi actuaran també artistes com Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba, Mishima, Joan Garriga, Roger Mas i Sílvia Bel.

Una peça ha remarcat el valor de diverses danses que, en major o menor mesura, tenen a veure amb el folkore com són la sardana, l’aurresku basc, un bolero cubà o un fandango. El creador ha fixat la mirada igualment en una de les danses tradicionals més emblemàtiques de les Valls d’Àneu, com és l’esquerrana, en un gest d’agraïment i proximitat al territori. L’actuació de Gelabert s’emmarca en el programa Parelles de Ball que, a través de l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya, promou la creació artística i el vincle entre municipis i professionals del sector.La dansa de Cesc Gelabert ha donat inici a un programa d’activitats que compta amb una vintena de propostes que s’han programat a partir de diferents eixos, com el suport a projectes pirinencs, la recuperació patrimonial, les commemoracions i la memòria històrica. Aquest últim eix temàtic, de nova incorporació aquest 2021, centrarà la segona jornada de festival. Aquest dilluns, l’actriu Sílvia Bel i el cantautor solsoní Roger Mas oferiran un recital in situ inspirat en els fets de Prat de Fuster. Es tracta d’un esdeveniment documentat el 17 d’abril de 1938 a Sorpe (Pallars Sobirà), quan una desena de soldats van ser afusellats i enterrats en una fossa comuna per part de soldats franquistes.Amb la inauguració del 30è aniversari del Dansàneu a càrrec del ballarí Cesc Gelabert s’ha donat pas a vuit dies de dansa, música i patrimoni a les Valls d’Àneu.L’acte inaugural ha estat presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha destacat la importància del Dansàneu, recent premi Nacional de Cultura. Garriga ha destacat el paper d’aquesta edició en la recuperació del patrimoni i de la memòria que fa el Festival de cultura de les Valls d’Àneu.