Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

El Consorci Forestal de Catalunya demana al Govern més finançament per reparar els danys del Gloria

ACN Barcelona.-El Consorci Forestal de Catalunya demana al Govern que incrementi els ajuts per reparar els danys causats pel temporal Gloria. A finals d’abril, el consorci va xifrar en 1,6 […]

Avatar
Agències 23/11/2020

ACN Barcelona.-El Consorci Forestal de Catalunya demana al Govern que incrementi els ajuts per reparar els danys causats pel temporal Gloria. A finals d’abril, el consorci va xifrar en 1,6 milions d’euros els danys causats pel Gloria a boscos privats, una xifra “molt propera” a l’import de les sol·licituds d’ajuts demanades a la Generalitat. Ara, però, el consorci denuncia que argumentant problemes pressupostaris només s’han acceptat el 40% dels treballs sol·licitats. “Nou mesos després, el 60% dels treballs de reparació han quedat fora del programa d’ajuts”, lamenten sobre el fons de contingència previst per pal·liar l’impacte del temporal en boscos privats.

Des del Consorci Forestal consideren “especialment greu” que la majoria de camins que els seus propietaris han arranjat de forma particular no rebran cap tipus d’ajut i asseguren que són camins utilitzats “massivament” per la ciutadania.També recorden que el temporal va ser viscut “amb molta preocupació” pels propietaris forestals i que l’impacte en terrenys forestals va tocar especialment a comarques com la Selva i el Vallès Oriental. Reunió amb JordàEl consorci ha traslladat les seves preocupacions i peticions a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, amb qui s’ha reunit. Segons expliquen des de l’ens, Jordà s’ha compromès a buscar recursos per ajudar “al màxim nombre d’afectats” pels danys del temporal Gloria. Per això, agraeixen a la consellera el “compromís”. Desperfectes Les setmanes posteriors al Gloria, els propietaris forestals van fer balanç dels danys causats a les seves finques, especialment pels desperfectes provocats a camins principals, secundaris i de desembosc, a més d’afectacions importants a obres com ponts, murs i guals. Es va documentar gràficament totes les destrosses i a partir de la correcció dels inventaris de danys facilitats pels mateixos propietaris forestals es va fer la valoració que ascendia a 1,6 milions d’euros.La documentació es va enviar al Departament d’Agricultura, amb la petició que s’incrementés el fons de contingència previst per pal·liar l’impacte del temporal.