Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El Consorci de la Zona Franca demana adaptar les propostes de formació a les necessitats de la logística

ACN Barcelona.-El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha demanat adaptar les propostes de formació a les necessitats actuals del sector logístic. “Estem vivint en un moment de […]

Agències 02/12/2020

ACN Barcelona.-El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha demanat adaptar les propostes de formació a les necessitats actuals del sector logístic. “Estem vivint en un moment de transformació social en el qual està canviant la forma que tenim de produir, consumir o relacionar-nos. Això marcarà un canvi en els perfils més sol·licitats en el món laboral i, consegüentment, en la formació necessària per donar resposta als nous requeriments”, ha manifestat el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, en l’acte de presentació de l’estudi ‘Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la regió metropolitana’. Les noves necessitats del sector passen per la digitalització, l’ús de les noves tecnologies i l’omnicanalitat.

Per fer front als nous reptes del sector, l’estudi proposa ampliar l’oferta formativa professional a través de la creació de nous cicles formatius o adaptacions curriculars per als perfils d’administratiu financer logístic i logística de vendes e-commerce. Així mateix, destaca la demanda de perfils TIC logístics sense satisfer en relació al desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i l’automatització i robòtica industrial. L’estudi també incideix en una major valoració i coneixement dels cicles formatius de grau mitjà, com les activitats comercials o la conducció de vehicles de transport per carretera. En concret, proposa tres línies de treball per adaptar i millorar la resposta del sistema de formació professional als requeriments del sector. Per una banda, donar visibilitat a la formació professional vinculada al sector logístic a través de la promoció i difusió. Per altra banda, adequar la formació professional a la realitat i tendències del sector mitjançant taules de treball per a noves titulacions. Per últim, també proposa potenciar l’aprenentatge empíric mitjançant la metodologia SEFED, proves pilot d’innovació i itineraris d’FP Dual. En el context actual de consum, el client final té més decisió de compra a través de la varietat de canals de venda i demanda més transparència, assequibilitat, convivència i velocitat en el lliurament. En aquest sentit, els avenços tecnològics poden permetre atendre les noves necessitats dels clients a través de nous models de negoci. La vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Montserrat Ballarín, ha posat en valor la importància de l’activitat logística com un sector estratègic, especialment en el context actual. “Tot el sector s’enfronta al desafiament de la demanda actual de serveis derivats de la incertesa econòmica i sanitària, i als canvis tecnològics i hàbits de consum que estem vivint”, ha manifestat. El sector logístic ocupa a 127.307 persones a la regió metropolitana de Barcelona, el 74% dels llocs de treball que genera el sector a Catalunya. Segons dades del primer trimestre, hi operen 7.119 empreses, de les quals el 71% són companyies de transport terrestre i un 23% d’emmagatzematge i activitats annexes al transport. A la regió metropolitana de Barcelona, la formació professional en el sector de la logística és bàsicament de comerç i màrqueting; administració i gestió; transport i manteniment de vehicles, i informàtica i comunicacions. Els perfils professionals més demandats són els tècnics logístics, transportista de mercaderies per carretera, logística de vendes de comerç electrònic, desenvolupador d’aplicacions multiplataforma de logística o supervisor de muntatge, entre altres.