Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El conseller delegat de Ficosa creu que la crisi ofereix “una segona oportunitat” a l’Estat per reforçar la indústria

ACN Barcelona.-El conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, ha assenyalat que la crisi del coronavirus ofereix “una segona oportunitat” a l’Estat per reforçar el pes de la indústria a través […]

Avatar
Agències 30/06/2020

ACN Barcelona.-El conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, ha assenyalat que la crisi del coronavirus ofereix “una segona oportunitat” a l’Estat per reforçar el pes de la indústria a través d’inversions en àrees com la digitalització i la tecnologia 4.0. En un acte telemàtic organitzat aquest dimarts per la consultora LLYC, el directiu ha assegurat que, si no hagués esclatat la pandèmia, “Espanya mai hauria pogut rebre ajudes per l’estructura del seu deute públic”. La directora del Port de Barcelona, Mercè Conesa, també ha remarcat en el mateix acte la importància de la indústria en l’economia i ha dit que “ara no és moment de sacrificar la inversió pública”. “Tenim una bona base per fer apostes estratègiques”, ha dit Conesa.

Per la presidenta del Port de Barcelona, és “vital” que el govern espanyol destini les ajudes a reforçar les infraestructures amb l’objectiu de “millorar la competitivitat” del territori. “Qualsevol retard que es produeixi ens resta competitivitat”, ha assegurat. En aquest sentit, Conesa ha recordat la importància de centrar esforços en el Corredor del Mediterrani, una infraestructura que “no té sentit si no està ben connectada”. “La connexió ja la tenim, però cal modernitzar-la; ara cal que els ports s’alineïn amb les demandes del futur, que es traduiran en arribades de vaixells més grans”, ha assenyalat.Durant l’acte, diverses veus han coincidit en la importància de reforçar les infraestructures i han assenyalat que, en diverses ocasions, ha faltat una estratègia clara sobre quines calia prioritzar. Pel catedràtic de l’IESE Business School, Xavier Vives, “la inversió en infraestructures s’ha realitzat sovint des d’un punt de vista polític i no des d’un punt de vista estratègic”. “Això explica l’excessiva inversió en línies de tren d’alta velocitat; […] fins ara s’han gastat molts diners on no tocava”, ha afegit. En la mateixa línia s’ha expressat Pujol, que ha lamentat que la política industrial al conjunt de l’Estat “no està ben definida”.La importància de recuperar el sector turísticA banda d’impulsar la indústria, els ponents han coincidit en la necessitat de recuperar i transformar el sector turístic, una activitat que representa el 12% del PIB a Catalunya i el 14% de l’ocupació. Arran de la crisi del coronavirus, però, el turisme serà una de les activitats econòmiques més castigades. Tal com ha indicat el director general de Turisme de Catalunya, Octavi Bono, la facturació del sector turístic aquest 2020 caurà entre un 36% i un 40%, un percentatge que es tradueix en una quantitat d’entre 13.900 MEUR i 15.200 MEUR. Pel que fa a l’ocupació, la Generalitat calcula que es destruiran entre 82.000 i 95.000 llocs de treball aquest exercici, almenys un 23% menys respecte a l’exercici anterior.Davant aquest escenari, Bono ha reclamat al govern espanyol que s’aprovin ajudes directe al sector. “Pensar només en mesures relacionades amb l’accés al crèdit és tirar la pilota cap endavant”, ha comentat. Alhora, Xavier Vives ha lamentat que Espanya hagi sigut “un dels països més tímids” a l’hora d’oferir ajudes a persones i empreses.