Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

El conseller delegat de Bankia, sobre les fusions bancàries: “Són el pas previ a una consolidació a escala europea”

ACN Barcelona.-El conseller delegat de Bankia, José Sevilla, creu que les últimes fusions bancàries a l’Estat són només el principi d’un gran canvi al sector bancari. En la 27a edició […]

Avatar
Agències 17/11/2020

ACN Barcelona.-El conseller delegat de Bankia, José Sevilla, creu que les últimes fusions bancàries a l’Estat són només el principi d’un gran canvi al sector bancari. En la 27a edició de la ‘Trobada del sector financer’, organitzada per Deloitte, el directiu ha apuntat que operacions com la de Bankia i CaixaBank o la que estudien el BBVA i el Banc Sabadell “són el pas previ a una consolidació del sector a escala europea”, tot i que també opina que aquest escenari trigarà a arribar. Per Sevilla, les fusions transnacionals encara queden “una mica lluny” per “falta de canvis estructurals”. “Cal obrir de forma més decidida les fronteres europees a la banca”, ha insistit l’executiu.

Des del Banc Central Europeu (BCE) valoren aquesta onada d’operacions de forma positiva. “El més important pel sector és millorar l’eficiència del sistema bancari”, ha comentat el membre del Consell de Supervisió de BCE, Edouard Fernández Bollo, també present a la trobada. No obstant això, Bollo ha subratllat que la solvència dels bancs “no està compromesa” i ha assegurat que Europa disposa de suficients eines per fer front “pitjors escenaris”.Sevilla s’ha expressat en la mateixa línia, tot recordant que el gran llast de la banca són els baixos tipus d’interès. “Això ens porta a la consideració que ajuntar esforços té sentit; la fusió amb CaixaBank respon a una decisió presa en un entorn complicat”, ha comentat. Durant la seva intervenció, el conseller delegat de Bankia ha aprofitat per fer posar de manifest que incrementar la rendibilitat és el gran repte de la banca, i ho ha fet recordant la integració amb BMN. “Després de la fusió, hem aconseguit una taxa d’actius improductius molts baixa i hem generat capital, però la rendibilitat ha millorat molt poc”, ha explicat. En paral·lel, Sevilla ha apuntat que la crisi de la covid-19 perllongarà aquest problema. “El més normal és que els tipus d’interès es mantinguin baixos durant força temps”, ha comentat.Pocs comentaris sobre la possible fusió entre el BBVA i el SabadellEl conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, també ha participat en l’acte d’aquest dilluns, però ha evitat fer comentaris respecte a la possible fusió que negocia amb el BBVA. “Tot just estem a l’inici de les converses i no s’ha pres decisions”, s’ha limitat a dir.No obstant això, i en línia amb la resta de directius que han participat en la trobada, Guardiola sí que ha fet esment a la necessitat de reduir costos i millorar les xifres de rendibilitat al sector bancari. En aquest sentit, el directiu ha destacat la importància que té digitalització en aquest procés, així com la reducció de costos en oficines. Cal recordar que el Sabadell va anunciar durant la presentació de resultats del tercer trimestre un pla de reestructuració que té com a objectiu eliminar al voltant de 1.800 llocs de treball a tot l’Estat.Més confiança en el sector públicUn dels altres reclams dels diferents ponents s’ha centrat en la necessitat que el sector públic sigui capaç de “fabricar confiança”. Sobre aquest punt n’ha parlat el conseller delegat de Banco Santander, José Antonio Álvarez, qui també ha demanat a les diferents institucions que els diferents programes d’ajudes per reactivar l’economia “vagin més enllà un cop s’aprovi la vacuna”.