Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Consell d’Europa veu “crític” el bloqueig al CGPJ i “preocupant” la connexió entre el govern i el fiscal general

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Consell d’Europa considera que la situació derivada pel bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és “crítica”. En un informe que analitza els avenços de l’Estat en la lluita contra la corrupció, el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa “lamenta la manca de progressos” de l’Estat per garantir la “transparència” i “independència” en els nomenaments en l’àmbit judicial. El document també veu “preocupant” la connexió entre el govern espanyol i el fiscal general. Així, el GRECO demana establir “criteris i processos clars per incrementar la transparència” en la relació entre l’executiu i la fiscalia general.

Pel que fa al bloqueig del CGPJ, el GRECO insisteix que cal que l’elecció dels seus membres es faci per part dels jutges i no dels polítics i lamenta “la manca de resultats positius per implementar aquesta recomanació”. “Quan hi ha una composició mixta dels consells judicials per a la selecció dels jutges, els estàndards apunten que els jutges han de ser elegits pels seus iguals i les autoritats polítiques, com el parlament i l’executiu, no han d’estar involucrats en cap moment en aquest procés de selecció”, diu el document, tot remarcant que aquesta situació provoca una “percepció polititzada” del CGPJ.

Publicitat

L’informe també critica que l’Estat no ha implementat completament la recomanació per garantir la “independència”, “imparcialitat” i “transparència” en els nomenaments d’alts càrrecs de l’àmbit judicial. El GRECO havia demanat establir “criteris objectius” per a aquests nomenaments i apunta que l’Estat ha de “fer més” per complir aquest requisit. “És una situació problemàtica”, remarca.

En el cas de la relació entre la fiscalia general i el govern, el GRECO indica que és “preocupant” i insisteix que cal canviar el “mètode de selecció i la durada del mandat” perquè no coincideixi amb la de l’executiu. La manca de progrés en aquesta recomanació, apunta l’informe, posa en qüestió “l’autonomia” de la fiscalia general.

Pel que fa als parlamentaris, el GRECO apunta que cal incrementar les accions per assegurar la “transparència” en la seva relació amb els lobbies, així com la seva “integritat” i “rendició de comptes”. Així, apunta que la meitat dels parlamentaris no inclouen aquestes reunions en les seves agendes institucionals i que molts no fan públic el contingut de les trobades amb grups que “busquen influir en el procés legislatiu”. “Cal prendre més accions determinades en aquest àmbit”, diu el text.

En l’informe de seguiment de les accions de l’Estat contra la corrupció, el GRECO apunta que només s’han “implementat o s’estan abordant satisfactòriament” set de les onze recomanacions, mentre tres s’han implementat parcialment i una –la del CGPJ- no s’ha implementat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió