Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El Consell d’Europa reclama de nou a Espanya “accions immediates” per garantir l’ús del català en processos judicials

ACN Brussel·les.-El Consell d’Europa reclama de nou a Espanya prendre “accions legislatives immediates” per garantir l’ús de les llegües cooficials de l’Estat en processos judicials. En l’informe que avalua la […]

Avatar
Agències 01/04/2021

ACN Brussel·les.-El Consell d’Europa reclama de nou a Espanya prendre “accions legislatives immediates” per garantir l’ús de les llegües cooficials de l’Estat en processos judicials. En l’informe que avalua la protecció a Espanya de llengües regionals i minoritàries, el consell d’experts de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries apunta a “l’escàs” ús del català en processos judicials perquè els jutges utilitzen majoritàriament el castellà. “Això provoca un ús molt menor de les llengües minoritàries en els tribunals”, diu el document en què els experts demanen esmenar el marc legal perquè “quedi clar” que les autoritats judicials, civils i administratives poden fer ús de la llengua cooficial si ho demana una de les parts.

“No s’ha fet cap progrés en aquest sentit”, lamenten els experts en l’informe que avalua la protecció de les llengües minoritàries a Espanya i fa recomanacions per a cadascuna d’elles en funció del territori. Pel que fa al català a Catalunya, els experts lamenten no haver rebut per part d’Espanya “prou informació” sobre el seu ús en l’administració pública com per poder-ne fer una avaluació. En el cas del valencià al País Valencià, els experts reclamen fer que la llengua estigui “disponible en tots els nivells de l’educació”. Per fer-ho, recomanen un model d’immersió lingüística que incrementi “la proporció d’ensenyament en valencià”. Sobre la situació del català a l’Aragó, els experts demanen incloure el terme ‘català’ a l’Estatut d’Autonomia i constaten una “millora” de la situació del català al territori. L’estudi apunta que el govern aragonès els ha argumentat que la pandèmia els ha “impedit prendre mesures per a la promoció i el reconeixement de la llengua catalana”.