Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El Consell de Ministres dona llum verda al mecanisme RED per a les agències de viatges fins al 31 de desembre

ACN Madrid – El Consell de Ministres dona llum verda al mecanisme RED per les agències de viatge des de l’1 d’abril fins al 31 de desembre. Es tracta d’un […]

Agències 29/03/2022

ACN Madrid – El Consell de Ministres dona llum verda al mecanisme RED per les agències de viatge des de l’1 d’abril fins al 31 de desembre. Es tracta d’un instrument de flexibilitat i estabilització d’ocupació que permet suspendre la feina a canvi de bonificacions de quotes a la Seguretat Social, que va incorporar la reforma laboral. El sector de les agències de viatges encara arrossega els efectes de la pandèmia i està notant una reincorporació a l’activitat ordinària de les persones treballadores més lenta. El mecanisme inclou accions formatives per culminar la recuperació d’aquesta activitat, alhora que es dota les empreses d’una flexibilitat extraordinària per adaptar-se al futur

D’aquesta manera, les empreses que s’hi adhereixin hauran de presentar un pla de requalificació amb accions de formació per possibilitar la recol·locació dels treballadors en un altre lloc dins de la mateixa empresa, o bé en altres empreses. Les empreses tindran una exoneració del 40% de les cotitzacions dels treballadors a la Seguretat Social.

Es podran acollir a aquest instrument  les empreses amb els codis de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques de les agències de viatges (7911), operadors turístics (7912) i altres serveis de reserves (7990).

El mecanisme romandrà activat per aquest període, perdent la vigència i els efectes el 31 de desembre de 2022, amb independència de la data de la sol·licitud de l’empresa. Hi ha la possibilitat de dues pròrrogues de sis mesos cadascuna d’aquest tipus especial d’ERTO.

Les agències de viatge van arribar a tenir el 77% dels seus afiliats protegits en un expedient temporal durant el moment àlgid de la pandèmia. Tot i que aquest nivell és similar al d’altres sectors no han gaudit, però, del mateix ritme de reincorporació a l’activitat i, de fet, el 24,3 % del total d’afiliats del sector d’agències de viatges encara estan emparats per aquest esquema de protecció a l’ocupació.

El percentatge a la resta dels sectors es troba en nivells molt més baixos, per sota del 5% dels afiliats en aquesta activitat i per aquest sentit, el govern espanyol considera que l’alt percentatge de persones en un ERTO sembla respondre, per tant, no a l’evolució de la pandèmia sinó a un “canvi estructural al sector”.

De fet, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social mostren una reducció del 14% respecte a l’inici de la pandèmia, davant de la del 3% que es registra a les branques de l’hostaleria i a la recuperació generalitzada mostrada per la gran majoria de sectors econòmics, apunta l’executiu estatal.