Dijous, 30 de juny de 2022 - Edició 1435
La República

El Consell de Ministres aprova el PERTE sobre microxips dotat amb una inversió pública de “més de 12.000 MEUR”

ACN Madrid – El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) sobre microxips i semiconductors amb una inversió pública […]

Agències 24/05/2022

ACN Madrid – El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) sobre microxips i semiconductors amb una inversió pública “de més de 12.000 milions d’euros”. Segons ha explicat la vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, en roda de premsa, aquest és el “projecte més ambiciós del pla de recuperació”. “Per la seva dotació econòmica, pel seu impacte transformador i per la seva contribució a l’autonomia estratègica”, ha defensat Calviño, que ha subratllat que la inversió en la indústria de microxips a Europa té “importància geoestratègica”.

Calviño ha remarcat que Europa només representa el 10% de la fabricació mundial de xips la qual cosa genera “dependència” envers un “nombre reduït de productors situats a Taiwan, Estats Units, Corea del Sud, el Japó i la Xina”. La vicepresidenta ha posat com a exemple de la importància de tenir “autonomia” els “colls d’ampolla” generats per la manca de microxips que han “alentit i aturat” produccions.

La vicepresidenta primera ha dit que Espanya vol tenir un “paper rellevant en l’àmbit tecnològic” i ha afirmat que el pla de recuperació “està en marxa i és una realitat”. El PERTE tindrà quatre eixos amb una inversió de fins a 12.250 MEUR fins al 2027. Els eixos són el reforç de la capacitat científica amb la investigació, el disseny, la construcció de plantes de fabricació i la dinamització de la indústria.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat aquest projecte que usa els fons europeus en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos com a reclam per atraure inversions privades i ha afirmat que servirà per “ser el millor soci de la indústria per poder expandir i diversificar la producció de microxips”, ja que tenen una demanda “que cada vegada s’intensifica més”.