Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El Consell de Garanties Estatutàries veu inconstitucionals diversos articles del decret digital del govern espanyol

ACN Barcelona.-El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) veu inconstitucionals diversos articles del decret digital aprovat pel govern espanyol en funcions de Pedro Sánchez el passat 31 d’octubre. Concretament, el dictamen […]

Avatar
Agències 03/01/2020

ACN Barcelona.-El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) veu inconstitucionals diversos articles del decret digital aprovat pel govern espanyol en funcions de Pedro Sánchez el passat 31 d’octubre. Concretament, el dictamen de l’òrgan consultiu conclou que la facultat “d’intervenció” que atribueix a l’Estat vulnera l’article 9.3 de la Constitució ja que “no compleix les exigències de qualitat normativa que hauria de tenir una llei susceptible de produir ingerències en l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques”. Així mateix, en les conclusions, el CGE també assenyala que els articles 1, 2, 3, 4, 6 i 7, les disposicions addicional única i transitòries primera i segona i la disposició final primera són contraris a l’article 86.1 de la Constitució perquè “no compleixen el requisit de l’extraordinària i urgent necessitat”.

El Consell de Ministres va aprovar per la via d’urgència un decret per lluitar contra la “república digital” catalana que impulsa el conseller Jordi Puigneró perquè, segons paraules del mateix Pedro Sánchez, “no hi ha independència offline ni online” i va afegir que l’estat de dret seria igual de contundent al món digital que ho és al món real.Entre altres mesures, el decret obliga totes les administracions de l’Estat a utilitzar servidors ubicats a Europa i no en “paradisos digitals”. I, segons va dir Sánchez, l’objectiu del decret era evitar un “ús espuri” de les dades com, segons deia, tenia la intuïció que estava fent la Generalitat. El decret també regula l’ús de dades dels ciutadans i amb quin objectiu les administracions públiques les poden obtenir.