Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El Consell de Garanties Estatutàries dona la raó a la Generalitat sobre el Reglament d’adopció internacional

ACN Barcelona.-El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya dona la raó a la Generalitat i avala la impugnació del decret sobre el Reglament d’adopció internacional impulsat pel govern central per […]

Avatar
Agències 21/06/2019

ACN Barcelona.-El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya dona la raó a la Generalitat i avala la impugnació del decret sobre el Reglament d’adopció internacional impulsat pel govern central per invasió competencial. La Generalitat va denunciar fa unes setmanes aquesta situació, ja que considerava que el decret atribueix funcions a l’Estat que són competència exclusiva de la Generalitat, com en matèria de protecció a la infància, i va presentar un requeriment d’incompetència. El dictamen favorable del Consell de Garanties Estatutària és preceptiu per plantejar un conflicte de competència davant del Tribunal Constitucional.

La Generalitat, a través de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), denuncia que el text regula aspectes que vulneren competències del Govern, com la decisió sobre l’inici, el tancament i la suspensió de la tramitació de les adopcions en un país determinat; la decisió del número d’expedients que s’envien als països d’origen, així com l’acreditació dels organismes per a l’adopció internacional i el control de l’actuació als països d’origen. També considera que el reglament ignora l’acord bilateral de 2016 entre Catalunya i l’Estat sobre aquesta matèria.El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries avala aquests arguments i fa notar la col·lisió d’alguns dels articles del reglament amb les competències pròpies de Catalunya. Així, molts dels articles del nou reglament insereixen en la fase administrativa de les adopcions internacionals, que s’emmarca en l’àmbit competencial de la protecció dels menors, que correspon a la Generalitat.”La proposta que fa el govern de l’Estat no és respectuosa a nivell jurídic, polític ni social. El fet que l’Estat centralitzi ens priva de donar un servei públic de qualitat en un àmbit on la proximitat i el contacte directe amb les famílies és imprescindiblt”, afirma el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha destacat que Catalunya té “una gran trajectòria i experiència en la tramitació d’adopcions internacionals”.