Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Consell Comarcal del Bages demana més concreció sobre l’impacte que tindria tapar el runam de Cabanasses

|

- Publicitat -

ACN Súria – El Consell Comarcal del Bages ha emès un informe en què demana més concreció a Iberpostah sobre l’impacte que tindria la proposta de tapar el runam salí de Cabanasses en comptes de traslladar-lo al dipòsit del Fusteret. Aquesta és la proposta que la companyia ha fet a la Direcció General d’Indústria argumentant motius mediambientals. El pla de restauració vigent preveu el trasllat del runam, però ara l’empresa aposta per tapar-lo i aïllar-lo de l’exterior amb un recobriment plàstic. L’informe, que ha avançat el diari Regió7 i al qual ha tingut accés l’ACN, ha estat aprovat per unanimitat pel Consell Comarcal del Bages i assenyala que “cal un anàlisi amb major profunditat dels impactes de cada opció” i els potencials a mig i llarg termini.

Iberpotash ha demanat modificar el programa de restauració de Súria i el Pla de Gestió de residus miners on es preveia traslladar els materials salins del dipòsit de Cabanasses (una instal·lació inactiva des de fa seixanta anys) fins al dipòsit salí del Fusteret mitjançant camions. Es calcula que serien 100.000 m3. Pel que fa al material restant, com són les terres, runes i altres residus, també havien de ser retirats i tractats per un gestor autoritzat. I un cop retirats, es restauraria la morfologia de l’entorn amb nova vegetació i murs de pedra seca.

Publicitat

El límit temporal per la seva retirada era el 31 de desembre del 2021. Ara, però, l’empresa planteja una altra solució: recobrir el dipòsit de Cabanasses tot posant  d’exemple el confinament del dipòsit salí amb un recobriment de plàstic tal com va fer la Generalitat al dipòsit de Vilafruns (Balsareny) fa una dècada. Amb aquest sistema s’evitaria retirar-lo, que és el que es preveu en el pla de restauració que hi ha vigent.

La proposta es fonamenta principalment per l’impacte ambiental del trasllat de residus. Uns moviments que inclouran un consum d’energia d’origen fòssil, contaminació atmosfèrica i acústica i el risc d’accidents mediambientals, sobretot amb els camions.

L’empresa minera va enviar a finals d’any aquesta proposta a la Direcció General d’Indústria, que ja ha iniciat els tràmits per gestionar aquesta petició. Dins d’aquests tràmits, s’hi troba l’informe que han demanat al Consell Comarcal del Bages i que es va aprovar en el ple que l’ens va celebrar de forma telemàtica aquest dilluns. Tot i això, des del Consell Comarcal aclareixen que es tracta d’un informe tècnic i no del posicionament de la institució respecte aquesta qüestió.

Falta una anàlisi profund dels diferents escenaris

El dictamen que ha aprovat el Consell Comarcal del Bages assenyala que la proposta d’Iberpotash “pot contribuir a la millora en el control de les filtracions d’aigua salada al medi i a la reducció de l’impacte paisatgístic, si bé entenem que defuig l’objectiu inicial del programa, l’eliminació del residu”. Tampoc s’explicita si el recobriment vol ser una “solució definitiva” per Cabanasses o és una “mesura temporal a l’espera d’explotar el recurs en un futur” ni tampoc si el trasllat dels 100.000 m3 de residu pot comprometre la capacitat “actual i futura” del dipòsit de Fusteret.

L’informe també assenyala que la proposta de l’empresa no inclou un “anàlisi en profunditat de les diferents possibilitats de gestió del dipòsit”. Es diu que el trasllat no és només moure el recurs salí d’un lloc a un altre sinó que es mourà a un dipòsit que caldrà retirar i també es farà un tractament dels recursos no salins. “Per valorar quina alternativa és ambientalment més adequada, cobrir el dipòsit o eliminar el residu, cal un anàlisi amb major profunditat dels impactes que generaria cada opció (i que podrien generar potencialment en un futur a mig-llarg termini)”, es diu al dictamen.  

D’altra banda, també es demana més informació sobre les experiències d’èxit que cita l’empresa. Concretament,  aspectes com l’evolució de la qualitat de l’aigua des del recobriment efectuat, tant superficial com subterrània, l’evolució de la qualitat ambiental de l’entorn immediat i el recull d’incidències, entre d’altres.

Per últim, s’acorda que el projecte s’haurà de sotmetre a avaluació ambiental ordinària i que l’acord es comunicarà al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i a l’Ajuntament de Súria.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió