Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El Conselh Generau rebutja la Llei sobre l’ús i aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari

ACN Vielha – El Conselh Geerau d’Aran ha aprovat per unanimitat la declaració institucional que “rebutja el tracte” que rep l’aranès en la Llei 8/2022 sobre l’ús i aprenentatge de […]

Agències 08/07/2022

ACN Vielha – El Conselh Geerau d’Aran ha aprovat per unanimitat la declaració institucional que “rebutja el tracte” que rep l’aranès en la Llei 8/2022 sobre l’ús i aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari. La màxima institució aranesa reclama que, “de manera immediata”, sigui modificada perquè l’aranès continuï constant com a llengua vehicular i “es respecti la seva oficialitat”. L’aprovació de la declaració s’ha fet com a rebuig “al tracte de menyspreu que rep l’aranès” en aquesta Llei. “No podem permetre deixar morir la nostra llengua per inactivitat” i “falta de suport i protecció” per part del Govern, ha sentenciat la síndica d’Aran, que demanarà una reunió amb el president Aragonès.

Maria Vergés, síndica d’Aran, ha reiterat que presentaran una iniciativa legislativa al Parlament per a “exigir la modificació immediata” d’aquesta qüestió. Des de l’Aran es veu “com un atac directe a la llengua i a l’autogovern”, ha afirmat la síndica i ha afegit que l’aranès “es troba en un estat molt delicat” i no es permetrà que sigui “menyspreat i oblidat” d’aquesta manera. Des del govern aranès estudiaran “totes les accions legals que siguin necessàries” per a protegir i defensar l’autonomia aranesa, han sentenciat.

Durant el Ple, la síndica ha anunciat també que demanarà una reunió urgent amb el president Pere Aragonès per a exigir “ja no sols la modificació d’aquesta Llei, sinó la recuperació de les competències en matèria lingüística, que ara són compartides amb la Generalitat”.

“Durant els últims anys, la voluntat del govern d’Aran ha estat la de buscar consensos i acords amb la Generalitat de Catalunya, no obstant això, veiem, una vegada més, com no només no hi ha cap avanç en la projecció, promoció i normalització de l’aranès, sinó que reculem en el seu reconeixement efectiu” ha assegurat Vergés, que ha afegit que “és per aquest motiu pel qual reclamarem millores immediates en el finançament que rebem per a l’aranès, però també exigirem les competències totals en aquest àmbit”.

En aquest sentit, la síndica ha tornat a recordar l’infrafinançament i manca d’actuacions que hi ha cap a la protecció de la llengua pròpia d’Aran, “la dotació que rep actualment el Conselh Generau d’Aran per a l’aranès per part de la Generalitat és de 100.000 euros anuals, mentre que el pressupost de 2022 per al català ha estat de 38,8 milions d’euros.

Maria Vergés ha afegit que l’Aran compta “amb una Llei de l’Aranès que, des de 2015, no sols no s’ha desplegat, sinó que ha laminat les competències del Conselh Generau d’Aran sobre l’aranès”. Aquest fet ha provocat que siguin compartides amb la Generalitat, quelcom que “ha generat greus problemes, confusions i contradiccions a causa de la mala praxi en matèria de política lingüística que la Generalitat ha dut i duu a terme”, ha sentenciat la síndica.

La síndica ha volgut també “agrair al sector educatiu la seva presència en aquest Ple i el seu suport a aquest assumpte” i ha volgut mostrar “el suport incondicional del Conselh Generau d’Aran a l’Escola Aranesa que, durant els seus 38 anys d’història.