Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El Conselh Generau d’Aran restaura catorze pergamins del segle XVII del seu fons documental

ACN Vielha e Mijaran.-El Conselh Generau d’Aran ha restaurat catorze pergamins del segle XVII del seu fons documental. Aquests documents estan datats entre els anys 1641 i 1664 i tracten […]

Avatar
Agències 03/11/2020

ACN Vielha e Mijaran.-El Conselh Generau d’Aran ha restaurat catorze pergamins del segle XVII del seu fons documental. Aquests documents estan datats entre els anys 1641 i 1664 i tracten assumptes com els drets comercials dels aranesos amb França, qüestions judicials del govern d’Aran i els mercaders francesos al Parlament de Tolosa o els privilegis atorgats pel rei de França Lluís XIII per al lliure pas de les mercaderies per la Val d’Aran. Destaquen els privilegis atorgats pel rei de França, Lluís XIII, a Bordeus el 1615 i a París el 1618, on el monarca confirma el lliure pas de les mercaderies per la Val d’Aran. Els documents s’inclouen dins de la categorització Relacions d’Aran amb França (1553-1723).

Els treballs, que han tingut un cost aproximat de 6.000 euros, s’han dut a terme al taller Estudi B2 de Barcelona, que restaura la documentació dipositada a l’Arxiu Generau d’Aran des del 2000.Als documents s’ha fet una restauració completa, duent a terme treballs de neteja en sec i semihumit amb estabilització higroscòpica, aplanat, assecat, consolidació i reintegració. Per a una millor conservació després d’aquests treballs, els pergamins compten amb mesures de protecció permanent amb fundes individuals.Els pergamins que porten butlla pendent, s’han instal·lat dins de caixes de conservació i per a protegir aquesta butlla s’ha preparat un cartó de conservació de tres capes on s’ha fet un forat per a donar-li cabuda.