Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El Conselh Generau d’Aran es presentarà com a acusació particular a la causa de la mort de l’os Cachou

ACN Vielha e Mijaran.-El Conselh Generau d’Aran ha anunciat que es presentarà com a acusació particular a la causa de la mort de l’os Cachou. La síndica d’Aran, Maria Vergés, […]

Avatar
Agències 11/12/2020

ACN Vielha e Mijaran.-El Conselh Generau d’Aran ha anunciat que es presentarà com a acusació particular a la causa de la mort de l’os Cachou. La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha dit que també encarregaran una auditoria interna per a descartar actuacions i actituds “no concordes” a la professionalitat i rigor d’un treballador públic. La síndica ha recordat que l’agent de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran detingut dimecres per la mort de l’os Cachou que es troba en llibertat en càrrecs per la mort del plantígrad, ja ha estat apartat de les tasques vinculades amb el seguiment de l’os. Vergés ha afegit que l’aixecament parcial del secret de sumari ha posat de manifest que la investigació es va iniciar des del Conselh Generau.

La síndica ha apuntat que no es va fer públic el resultat de la necròpsia, que indicaven que l’os Cachou hauria estat enverinat amb anticongelant, concretament amb etilenglicol, l’ingredient primari dels anticongelants per a cotxes, per no entorpir la investigació i no posar sobre la pista als possibles investigats. Vergés ha manifestat que el Conselh Generau “no ha fet pública cap informació que pogués afectar la investigació, respectant el procés judicial i la presumpció d’innocència”.La síndica ha manifestat que el 14 de març del 2020 davant les peticions de diferents associacions d’informació, es va acordar amb el grup investigador dels Agents Rurals de la Generalitat i amb el jutjat que “només es publicaria informació no relacionada amb el possible enverinament, per a no dificultar la investigació en curs”.Vergés ha explicat en roda de premsa que al mes de maig, la jutgessa va derivar el cas als Mossos d’Esquadra, a qui els Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran i els Agents Rurals de la Generalitat van transmetre totes les dades recollides fins al moment. Des d’aleshores, diferents funcionaris del Conselh Generau d’Aran han declarat aportant les informacions requerides. La síndica ha dit que ella també ha anat a declarar per aquest cas al Jutjat de Vielha.Vergés ha dit que l’aixecament parcial del secret de sumari posa de manifest les actuacions dutes a terme pel Conselh Generau davant aquest fet, demostrant que la labor del Conselh Generau en relació amb la investigació de la mort de l’os Cachou ha estat, “no només impol·luta, sinó fonamental” i així es recull en la instrucció.