Edició 1956

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de desembre del 2023
Edició 1956

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de desembre del 2023

El Congrés no admetrà a tràmit la proposta de Junts de limitar competències del Tribunal de Comptes pel ‘no’ del PSOE

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El Congrés no admetrà a tràmit la proposta de JxCat de limitar les competències del Tribunal de Comptes, ja que el PSOE ha anunciat el seu vot en contra al costat del PP, Vox o Cs. La proposició de llei de Junts proposa limitar la funció jurisdiccional de l’òrgan fiscalitzador i ampliar la capacitat de recórrer les seves decisions davant del Poder Judicial. Unides Podem s’ha desmarcat del seu soci de coalició i votarà a favor de la iniciativa amb els grups independentistes, que han defensat la necessitat de modificar el funcionament de l’òrgan.

El diputat de Junts Joan Pagès ha defensat en el debat d’aquest dimarts a la tarda que la proposició de llei pretén “adequar el Tribunal de Comptes als estàndards” de la Unió Europea. El que fa, segons el diputat, és “adequar l’òrgan als principis constitucionals bàsics de l’estat de dret i sotmetre la seva actuació al control judicial”.

Publicitat

“És una proposta de mínims”, ha apuntat Pagès, que ha preguntat a la resta de l’hemicicle si estan “a favor de connectar amb Europa o si prefereixen continuar desconnectats” de “l’estat de dret i de la democràcia”.

Els grups independentistes i sobiranistes s’han mostrat a favor de la iniciativa. La diputada d’ERC Carolina Telechea ha anunciat el vot a favor d’un text que pugui “contribuir a la democratització” del Tribunal de Comptes i ha denunciat la “repressió” i “l’arbitrarietat” de l’òrgan.

EH Bildu i la CUP també han criticat el Tribunal de Comptes. El diputat abertzale Jon Iñarritu ha opinat que la proposta “millora una situació irregular”. El diputat de la CUP Albert Botran ha subratllat la “manca d’imparcialitat” de l’òrgan. Pel que fa al PNB, el diputat Mikel Legarda ha opinat que JxCat planteja una “solució raonable”.

<strong>Diferències entre socis de coalició</strong>

Mentre que Unides Podem ha avançat que donarà suport a la PL, el PSOE ha anunciat el seu vot en contra. El president de la formació lila a la cambra baixa, Jaume Asens, ha argumentat que cal reformar el Tribunal de Comptes i ha afirmat que l’òrgan “atempta contra la separació de poders, la tutela judicial” i és un “niu de nepotisme” així com una “anomalia democràtica”.

Per contra, el PSOE ha defensat l’òrgan. El diputat Francisco Aranda ha considerat la proposta de Junts “innecessària, poc útil i contrària a la Constitució”. Aranda ha defensat que la Carta Magna atribueix a l’òrgan la jurisdicció en matèria de responsabilitat comptable.

<strong>Proposta de JxCat</strong>

JxCat planteja “reduir l’abast” de la capacitat d’enjudiciament comptable de l’òrgan i demana que s’atribueixi al Poder Judicial la revisió en segona instància en l’enjudiciament de la responsabilitat comptable. D’aquesta manera, segons el text de la PL, “la jurisdicció comptable del Tribunal de Comptes deixarà de tenir les característiques ‘d’exclusiva i plena'”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió