Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

El Congrés aprova resolucions pels tractaments contra el càncer, les llengües oficials, i el traspàs de beques

ACN Madrid – El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous una trentena de propostes de resolució dels grups entre les que n’hi ha una del PNB per impulsar les […]

Agències 14/07/2022

ACN Madrid – El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous una trentena de propostes de resolució dels grups entre les que n’hi ha una del PNB per impulsar les llengües cooficials, una de Junts per agilitzar l’autorització de medicaments contra el càncer, una del PSOE esmenada per ERC per al traspàs de la gestió i els recursos de les beques a la Generalitat, i diverses d’ERC sobre la PAC, els caixers automàtics i una nova Llei de secrets oficials. El PSOE ha tancat la porta a totes les propostes de resolució que ERC, Junts, PDeCAT i la CUP han presentat sobre el procés independentista a Catalunya, la desjudicialització del conflicte, el cas ‘Pegasus’, l’amnistia o la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició.

En aquest paquet d’esmenes acceptades n’hi ha una d’ERC que insta l’executiu espanyol a fer efectiva “la transferència de la gestió i els recursos de les beques d’educació superior a la Generalitat de Catalunya”. La justificació, segons el text d’ERC acceptat pel PSOE, és que “des del 20021 hi ha diverses sentències del Tribunal Constitucional que obliguen a la transferència de les beques a la Generalitat”.

Agilitzar els medicaments contra el càncer

El Congrés també ha aprovat sense els vots del PSOE una resolució de Junts per agilitzar els terminis d’autorització i d’incorporació al Sistema de Salut dels medicaments contra el càncer.El text demana agilitzar els terminis d’autorització i incorporació al sistema de salut dels medicaments autoritzats per la Unió Europea “no superant, en cap cas, el període de 180 dies que estableix la llei, i incorporant de manera immediata aquells fàrmacs que ja haguessin superat aquest període”.

Nova Llei de Secrets

En la línia del compromís expressat pel govern espanyol per a l’aprovació d’una nova Llei de secrets oficials al mes de juliol, el PSOE també ha acceptat part d’una proposta de resolució presentada per ERC, Bildu i el BNG per avançar en la tramitació i aprovació de la nova llei de secrets un termini màxim de sis mesos.

El text també aposta per abordar la modificació de la llei del CNI i a derogar els aspectes de la ‘llei mordassa’ que “atemptin contra els drets i llibertats bàsiques de la ciutadania”. En canvi, els socialistes han limitat el text en una esmena que demana eliminar del text les peticions de modificar la llei de fons reservats, impulsar una modificació ràpida de la llei de medalles i canviar els aspectes de la llei d’estrangeria “que suposin una violació dels drets humans, d’asil i integritat física de les persones migrants”.

Caixers automàtics adaptats

El PSOE i ERC també han assolit un acord sobre una resolució dels republicans que finalment insta el govern espanyol a fomentar l’educació digital de les persones grans i la implementació de caixers automàtics adaptats a les necessitats de les persones grans i amb discapacitat.

Pla estratègic de la PAC

A més, han acordat un text que estableix que cal posar en marxa un pla estratègic de la PAC i la figura de l’agricultor actiu perquè els fons de les ajudes financeres directes per a l’agricultura i la ramaderia arribin als productors. També que l’executiu faci esforços per aplicar la Llei de la cadena alimentària de la mà de les comunitats autònomes i amb tots els agents del sector.

Promoure les llengües cooficials

A més, els socialistes s’han compromès amb el PNB a promoure l’ús de les llengües cooficials als àmbits institucionals i públics que depenen de l’Administració General de l’Estat als territoris amb llengua diferent del castellà, i a facilitar l’ús d’aquestes llengües en el marc de les obligacions establertes a la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries. No hi inclou –com demanava el PNB- l’ús d’aquestes llengües a institucions com el Congrés ni la possibilitat que els ciutadans utilitzin aquestes llengües en les comunicacions amb l’Administració de l’Estat.

Despesa en Defensa

El PSOE també ha presentat una esmena a una resolució del PP on referma el compromís del govern espanyol de destinar el 2% del PIB a despesa en defensa. El text dels socialistes estableix que “s’impulsarà un escenari d’increment pressupostari de defensa per aconseguir l’objectiu del 2% del PIB fixat a la cimera de Gales de 2014, que permeti modernitzar i millorar les capacitats militars de les nostres Forces Armades, alhora que possibilita l’enfortiment de la Base Tecnològica i Industrial de Defensa Afavorint el creixement econòmic i la creació d’ocupació altament qualificada”.