Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El Congrés aprova la presa en consideració de la reforma per regular la relació dels grups d’interès amb partits

ACN Madrid.-El Congrés ha aprovat la presa en consideració de la reforma del reglament de la cambra baixa per regular l’actuació dels grups d’interès. La iniciativa del PSOE pretén “cobrir […]

Avatar
Agències 25/05/2021

ACN Madrid.-El Congrés ha aprovat la presa en consideració de la reforma del reglament de la cambra baixa per regular l’actuació dels grups d’interès. La iniciativa del PSOE pretén “cobrir un buit” en la regulació de la relació d’aquests grups d’interès amb els partits amb representació parlamentària. La proposta és afegir un títol XIV al reglament que estableixi l’obligació de registre dels grups d’interès, fixa un codi de conducta d’obligat compliment per evitar que hi hagi “conflicte d’interessos” i el requisit d’informar de les trobades dels diputats amb aquests actors. A més, també prohibeix que un diputat pugui representar un grup d’interès en els quatre anys posteriors a deixar de ser parlamentari. La proposta inclou un règim sancionador.

La presa en consideració de la iniciativa ha obtingut 207 vots a favor dels partits que formen el govern de coalició i els socis d’investidura. 53 diputats hi han votat en contra (Vox) i 88 s’han abstingut (PP).El diputat dels socialistes Julio Navalpotro ha defensat “no deixar passar l’oportunitat de regular la relació entre aquesta cambra i els grups d’interès per millorar la qualitat democràtica” i la “transparència” encara que “arribi tard”. “És una reforma necessària i urgent”, ha dit.ERC ha avançat el vot a favor amb la condició que el PSOE tingui en compte les seves esmenes. La diputada Pilar Vallugera ha dit que “acompanyaran” als socialistes en la millora de la transparència al Congrés, però ha retret manca de “valentia” perquè caldria aplicar-ho a totes les institucions de l’Estat, inclosa la monarquia.JxCat també ha argumentat que el “dèficit” de regulació per garantir la transparència no és únicament del Congrés sinó del conjunt de les institucions estatals.EH Bildu ha mostrat suport a la iniciativa que veu “un pas” en la bona direcció encara que hi troba llacunes i alerta de la “càrrega burocràtica” que suposa pels grups parlamentaris. El PNB ha avançat que no s’hi oposa tot i que “requereix un profund repàs” perquè veu “rigidesa” en la proposta.