Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023
Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023

El Congrés aprova la llei de prevenció del malbaratament alimentari que estableix sancions per llençar menjar

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El Congrés ha aprovat aquest dijous la llei de prevenció del malbaratament alimentari amb els vots del PSOE, Unides Podem, PP, Cs, PDeCAT, PNB i EH Bildu. ERC, Junts, CUP i Vox s’han abstingut. El text, que passa al Senat, pretén incentivar les donacions d’aliments per al consum humà per evitar que es llenci menjar en bon estat. Una de les obligacions que fixa que tots els elements de la cadena alimentària estaran obligats a tenir un pla per veure com disminuir les pèrdues. Les botigues de menys de 1.300 metres quadrats en queden excloses. Les empreses que no compleixin s’enfrontaran a sancions. A més, els establiments de restauració de tot l’estat espanyol hauran de facilitar als clients endur-se les sobres, tal com ja passa a Catalunya.

La norma s’ha aprovat amb 269 vots a favor, 70 abstencions i cap vot en contra. Un dels objectius que fixa la norma és aconseguir una reducció del 50% dels residus alimentaris per càpita en la venda minorista i de consum i una reducció del 20% de les pèrdues d’aliments al llarg de les cadenes de producció i subministrament de cara al 2030 en relació amb les xifres de 2020.

Publicitat

<strong>Endur-se menjar dels restaurants</strong>

Els bars i restaurants estaran obligats a oferir gratuïtament un mecanisme per transportar els aliments que no ha consumit a l’establiment. Catalunya ja ho va regular amb una norma que el Parlament va aprovar a principis de 2020.

<strong>Promoure la venda de productes a punt de caducar</strong>

Un altre dels aspectes que aborda la llei és que pretén “incentivar la venda de productes amb la data de consum preferent o de caducitat pròxima” i, en el cas dels establiments de comerç minorista, promoure “el consum dels productes de temporada, de proximitat, ecològics i ambientalment sostenibles”.

<strong>Acords per no malbaratar</strong>

Els grans establiments, indústries alimentàries i la restauració hauran de disposar d’acords amb bancs d’aliments o ONG per donar aliments que no faran servir sempre que estiguin dins de la data de consum preferent.

Els aliments que no s’utilitzin hauran de tenir com a destinació preferent el consum humà i, en cas que no sigui apte, transformar-ho en altres subproductes alimentaris. Si no és possible, hauran de ser destinats a alimentació animal i, com a últim recurs, a l’elaboració de subproductes industrials o per fer compost.

<strong>Sancions</strong>

Pel que fa a l’import de les sancions a empreses, les que no comptin amb un pla per prevenir el malbaratament o incompleixin altres elements de la norma poden enfrontar-se a multes de fins a 60.000 euros. En cas de reincidència en un termini de dos anys, les sancions poden enfilar-se fins als 500.000 euros.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió