Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

El Congrés aprova la llei de benestar animal malgrat les diferències entre el PSOE i els socis sobre els gossos de caça

ACN Madrid – El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la Llei de benestar animal amb el suport del PSOE, Podem, ERC, i Bildu, entre altres, el vot en […]

Agències 09/02/2023

ACN Madrid – El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la Llei de benestar animal amb el suport del PSOE, Podem, ERC, i Bildu, entre altres, el vot en contra del PP, Vox, Cs, PDeCAT i PNB i l’abstenció de Junts. Els socialistes han comptat amb prou suports malgrat el desacord amb els socis sobre la protecció dels gossos de cacera, que finalment –fruit d’una esmena pactada entre el PSOE, PP, Vox, Cs i PNB en el tràmit de comissió- queden desvinculats del gruix dels nous drets. La norma estableix penes fins a dos anys de presó i sancions de fins a 600.000 euros per maltractament d’un animal, prohibeix l’exhibició als aparadors i la venda entre particulars, i obligarà els nous propietaris de gossos i gats a fer un curs de formació online i gratuït.

La millora de la protecció dels animals s’ha votat en dos blocs. Un sobre el text normatiu i un de reforma del Codi Penal per incrementar les penes als maltractadors. La votació més ajustada ha estat la reforma del Codi Penal, que necessitava majoria absoluta. Finalment la llei ha aconseguit els 178 vots gràcies al suport del PSOE, Podem, ERC, Bildu i l’abstenció de Junts, CC i Teruel Existe.

Algunes formacions, com el PNB i PDeCAT, han votat en contra del text normatiu perquè consideren que implica una invasió de competències de les comunitats autònomes. Per contra, el portaveu d’ERC Gabriel Rufián, ha afirmat que durant la negociació s’ha “blindat les competències autonòmiques”.

La llei busca lluitar contra el maltractament, l’abandonament i el sacrifici d’animals. Crea un registre estatal d’animals de companyia per poder disposar de dades oficials d’abandonaments, maltractaments i adopcions. Obligarà els propietaris a identificar i vacunar els animals de companyia, i també a fer un curs de formació reglamentari i gratuït –es podrà fer online- sobre tinença responsable abans d’adoptar o adquirir-ne un.

Pel que fa a les sancions, la llei estableix diversos nivells d’infraccions. Les lleus estan multades amb entre 600 i 30.000 euros. Les greus entre 30.001 i 100.000 euros, i les molt greus entre 100.001 i 600.000 euros. Les persones que vulnerin la llei podran ser inhabilitades per a la tinença i activitats relacionades amb els animals en un període d’entre un i cinc anys.

La norma també prohibeix l’exhibició d’animals amb finalitats comercials. Gossos, gats i fures no es podran vendre ni exposar a les botigues. Queden exclosos d’aquesta prohibició els ocells, els rosegadors i els peixos, que es podran continuar comercialitzant.

Estableix que la cria només es podrà dur a terme per criadors autoritzats. La cessió d’animals entre particulars haurà de ser gratuïta i quedar reflectida en un contracte. A més, estableix els propietaris d’un gos –tret que sigui un gos de pastor- no el podran deixar sol més de 24 hores, tres dies en el cas de gats, hàmsters o ocells.

La llei prohibeix que els animals participin a cavalcades o processons, i en regula la presència en fires i concursos, o hi haurà d’haver com a mínim una persona amb titulació d’auxiliar veterinari per tenir cura de l’animal.

A més, prohibeix explícitament les baralles de galls i el sacrifici d’animals de companyia excepte en casos d’eutanàsia justificada i sota control d’un veterinari.

<strong>Gossos de caça</strong>

La llei ha quedat aprovada malgrat les diferències entre PSOE i Podem en diverses qüestions. Ja va sortir del Consell de Ministres sense protegir els toros destinats a la tauromàquia, i tampoc introdueix una protecció addicional als gossos de cacera, que queden exclosos de la prohibició de la cria per part de particulars, entre altres.

La Llei que va sortir del Consell de Ministres no feia distincions entre gossos domèstics i de cacera, però el PSOE va pactar amb PP i Vox canviar aquesta qüestió durant el tràmit en comissió. Podem, ERC, Junts i Bildu van presentar una esmena transaccional per tornar al text original, però aquest dijous ha quedat rebutjada amb els vots dels socialistes i de la dreta.

<strong>Belarra critica el PSOE</strong>

Malgrat aquest enfrontament, Podem i la resta de socis del bloc del govern espanyol han donat suport a la norma per garantir l’entrada en vigor de la resta del text. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha assegurat que “lamenta profundament que s’hagi trencat el consens que vam construir al govern” sobre els gossos de caça. “Deixar fora d’aquesta llei els gossos de cacera és deixar amb impunitat els qui pengen gossos de cacera al final de la temporada”, ha sentenciat.

Amb tot, ha recordat que aquesta ha estat una llei de tramitació “difícil”, i ha destacat des de la tribuna del Congrés de la importància de disposar d’aquella llei i posar punt i final a la “impunitat dels maltractadors d’animals”.

<strong>El PSOE: “És fals que quedin desprotegits”</strong>

La diputada socialista Begoña Nasarre ha recordat a Podem que “no és fàcil legislar per a tothom” i ha destacat les necessitats del món de la caça. “El PSOE ha treballat amb col·lectius de tots els àmbits perquè la norma compti amb una diversitat que respon a la realitat, i no entenem la política contínua de l’enfrontament”. En aquest sentit, ha afirmat que els gossos de cacera estan i estaran protegits igual que la resta d’animals contra el maltractament. “És fals que quedin desprotegits”, ha sentenciat.