Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El Congrés aprova el dictamen de la comissió d’investigació sobre l’accident de Spanair sense el suport del PSOE

ACN Madrid.-El ple del Congrés ha aprovat el dictamen de la comissió d’investigació sobre l’accident de Spanair sense el suport del PSOE, que hi ha votat en contra. El text […]

Avatar
Agències 13/05/2021

ACN Madrid.-El ple del Congrés ha aprovat el dictamen de la comissió d’investigació sobre l’accident de Spanair sense el suport del PSOE, que hi ha votat en contra. El text conclou que el sinistre, que va tenir lloc a l’aeroport de Madrid el 20 d’agost de 2008 i va provocar 154 morts, es va produir per “una concatenació d’errors” i assenyala responsabilitat d’excàrrecs del Ministeri de Foment. En aquell moment governava el PSOE en el segon mandat de José Luis Rodríguez Zapatero. La presidenta de la comissió i diputada d’Unides Podem, Meri Pita, ha afirmat que la suma d’elements que van fallar “va propiciar que les barreres de seguretat que conformen el sistema fracassessin com un tot”.

Pita també ha lamentat, en l’exposició de les conclusions al ple d’aquest dijous, l’actitud de la companyia aèria Boeing, que “no ha volgut col·laborar”. Va fallar una alarma de l’avió, que ja havia generat problemes i l’aerolínia ha mantingut un “silenci eloqüent”. “Si hagués funcionat l’alarma, s’hauria evitat l’accident”, ha dit.La comissió assenyala les responsabilitats polítiques de persones concretes amb responsabilitats el 2008 al Ministeri de Foment. “La conclusió clara és que el sistema va fallar de forma prèvia i posterior a l’accident i que els encarregats de corregir-ho amb mitjans de l’Estat han d’assumir les responsabilitats que els correspon”, ha afirmat Pita.El dictamen ha obtingut 219 vots a favor, 121 en contra i sis abstencions.Crítiques al PSOEEl PSOE ha presentat un vot particular -que el ple ha rebutjat- i ha justificat haver-se desmarcat de les conclusions perquè considera que generen problemes jurídics pel fet que estableix una “sospita indiscriminada” sobre els compareixents. Altres grups, com ERC, han retret als socialistes que no hagin votat a favor i “només s’hagin preocupat de tapar els seus errors”.