Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El Congrés aprova definitivament la llei de benestar animal

ACN Madrid – El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous definitivament la Llei de benestar animal i la modificació del Codi Penal sobre maltractament animal amb el suport del […]

Agències 16/03/2023

ACN Madrid – El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous definitivament la Llei de benestar animal i la modificació del Codi Penal sobre maltractament animal amb el suport del PSOE, Podem, i diversos grups de la majoria parlamentària. La Llei ha quedat llesta per a ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) després que els grups hagin aprovat la gran majoria de la vintena d’esmenes introduïdes pel Senat. Entre altres, una de Junts per evitar que la prohibició de l’ús d’animals de manera ambulant derivi en sancions a persones sense llar.

També han quedat incorporades al text esmenes del PNB per preservar les competències autonòmiques, i una de diversos grups per eliminar del text l’obligatorietat de fer un test d’aptitud per adquirir un animal. El Senat també ha eliminat l’obligatorietat de les administracions d’esterilitzar i posar un xip a tots els membres de les colònies felines.

En canvi, el Congrés ha rebutjat les esmenes del Senat a la modificació del Codi Penal en matèria de maltractament animal. PSOE i Podem només han aconseguit el suport d’alguns dels seus socis i s’han quedat en minoria amb 161 vots. ERC ha votat en contra perquè la norma no inclou els gossos de caça, de manera que els canvis introduïts per la cambra han estat rebutjats amb 176 vots. D’aquesta manera, la reforma del Codi Penal en maltractament animal queda aprovada tal com va sortir del Congrés el 9 de febrer.

La norma i la modificació del Codi Penal entraran en vigor immediatament després d’una tramitació marcada per l’enfrontament entre els socis de l’executiu per la protecció dels gossos de cacera, que finalment –fruit d’una esmena pactada entre el PSOE, PP, Vox, Cs i PNB en el tràmit de comissió- queden desvinculats del gruix dels nous drets.

La Llei estableix penes fins a dos anys de presó i sancions de fins a 600.000 euros per maltractament d’un animal, prohibeix l’exhibició als aparadors i la venda entre particulars. Crea un registre estatal d’animals de companyia per poder disposar de dades oficials d’abandonaments, maltractaments i adopcions. Obligarà els propietaris a identificar i vacunar els animals de companyia.

Pel que fa a les sancions, estableix diversos nivells d’infraccions. Les lleus estan multades amb entre 600 i 30.000 euros. Les greus entre 30.001 i 100.000 euros, i les molt greus entre 100.001 i 600.000 euros. Les persones que vulnerin la llei podran ser inhabilitades per a la tinença i activitats relacionades amb els animals en un període d’entre un i cinc anys.

La norma també prohibeix l’exhibició d’animals amb finalitats comercials. Gossos, gats i fures no es podran vendre ni exposar a les botigues. Queden exclosos d’aquesta prohibició els ocells, els rosegadors i els peixos, que es podran continuar comercialitzant.

Estableix que la cria només es podrà dur a terme per criadors autoritzats. La cessió d’animals entre particulars haurà de ser gratuïta i quedar reflectida en un contracte. A més, estableix els propietaris d’un gos –tret que sigui un gos de pastor- no el podran deixar sol més de 24 hores, tres dies en el cas de gats, hàmsters o ocells.La llei prohibeix que els animals participin a cavalcades o processons, i en regula la presència en fires i concursos, o hi haurà d’haver com a mínim una persona amb titulació d’auxiliar veterinari per tenir cura de l’animal.

A més, prohibeix explícitament les baralles de galls i el sacrifici d’animals de companyia excepte en casos d’eutanàsia justificada i sota control d’un veterinari.

Gossos de caça

La llei ha quedat aprovada malgrat les diferències entre PSOE i Podem en diverses qüestions. Ja va sortir del Consell de Ministres sense protegir els toros destinats a la tauromàquia, i tampoc introdueix una protecció addicional als gossos de cacera, que queden exclosos de la prohibició de la cria per part de particulars, entre altres.

La Llei que va sortir del Consell de Ministres no feia distincions entre gossos domèstics i de cacera, però el PSOE va pactar amb PP i Vox canviar aquesta qüestió durant el tràmit en comissió. Podem, ERC, Junts i Bildu van presentar una esmena transaccional per tornar al text original, però va quedar rebutjada amb els vots dels socialistes i de la dreta.