Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

El confinament perimetral buida la Fageda d’en Jordà i deixa una imatge “insòlita” entre els veïns de Santa Pau

ACN Santa Pau.-El confinament perimetral ha buidat la Fageda d’en Jordà, una imatge “insòlita” pels veïns de Santa Pau (Garrotxa). I és que és habitual que aquest espai natural s’ompli […]

Avatar
Agències 23/01/2021

ACN Santa Pau.-El confinament perimetral ha buidat la Fageda d’en Jordà, una imatge “insòlita” pels veïns de Santa Pau (Garrotxa). I és que és habitual que aquest espai natural s’ompli de visitants els caps de setmana. L’alcalde del municipi, Josep Company, lamenta la imatge de solitud si bé espera que, quan es pugui tornar a circular, “no es torni al que era abans”. “Necessitem un equilibri”, assenyala. Aquest dissabte amb prou feines si han vist una desena de veïns passejant per la fageda. Un d’ells en Miquel Trasserres que reconeix que a ell “li agrada aquesta tranquil·litat”. Els Mossos han reforçat els controls als accessos a aquests espais naturals, com a la rotonda de Bracons. En aquest sentit, la mobilitat no ha estat no ha estat molt alta.

L’aparcament de Can Serra a la Fageda d’en Jordà presenta una imatge que feia temps que no es veia. Completament buit de cotxes i amb prou feines una desena de veïns de Santa Pau passejant per la zona. Una situació “estranya” tal i com reconeix l’alcalde del municipi, Josep Companys. “No és agradable veure la Fageda sense ningú”, assenyala el batlle que, això sí, espera que quan estigui permesa de nou la mobilitat, “no es torni a la sobreocupació” que ha denunciat altres vegades.Per això, Companys aposta per “trobar un equilibri” que sigui “sostenible”. “Crec que és una qüestió de país i ens hem de replantejar la massificació que pateix a vegades el turisme de proximitat”, assenyala.En aquest sentit, l’alcalde de Santa Pau explica que un “bon exemple” va ser quan es va produir el confinament de cap de setmana. Això va fer créixer el nombre de visitants de dilluns a dijous. “Això està bé. Hem d’intentar esponjar el nombre de cotxes. No podem anar tots a passejar per la Fageda dissabte de vuit a onze del matí, perquè no hi cabem. Hi ha moltes alternatives”, concreta.Els veïns, agraïtsEl confinament afavoreix, de retruc, els veïns que habitualment no passejaven per aquest espai natural per la quantitat de visitants. És el cas d’en Manel Trasserres que reconeix que el sorprèn veure la fageda sense aglomeracions. “A mi m’agrada anar a la muntanya amb tranquil·litat i la veritat és que ara puc. M’agradaria que això seguís així, però sense pandèmia”, assenyala.I és que durant tot el matí amb prou feines s’ha vist gent pels senders que recorren l’espai. Al migdia els Mossos s’han acostat als aparcaments per tal de comprovar que no hi havia cotxes que s’havien saltat les restriccions. Control a BraconsDurant tot el matí la policia ha estat fent controls a les zones d’accés als parcs naturals. Un d’ells s’ha fet a la rotonda que hi ha a la sortida del túnel de Bracons en direcció a Olot, una carretera freqüentada per conductors que venen de Barcelona i l’àrea metropolitana. Malgrat que han anat aturant amb freqüència, la gran majoria dels conductors que s’han aturat, o bé anaven a treballar o bé tenien una excusa que els habilitava per seguir circulant.