Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

El confinament a Barcelona es tradueix en 3,2 milions de desplaçaments menys al dia entre privats, metro i bus

ACN Barcelona.-El confinament a Barcelona s’ha traduït en 3,2 milions de desplaçaments menys al dia. Segons ha explicat la regidora de mobilitat, Rosa Alarcón, actualment hi ha 1,2 milions menys […]

Avatar
Agències 02/04/2020

ACN Barcelona.-El confinament a Barcelona s’ha traduït en 3,2 milions de desplaçaments menys al dia. Segons ha explicat la regidora de mobilitat, Rosa Alarcón, actualment hi ha 1,2 milions menys de desplaçaments diaris amb vehicle privat (cotxe, moto o bicicleta) i 2 milions menys de viatges en transport públic (metro o busos de TMB). Alarcón ha dit que s’estan assolint “xifres mai vistes” en la mobilitat a Barcelona, ja que només s’estan fent 1 de cada 5 desplaçaments privats i 1 de cada 10 en transport públic.”La ciutat està sota mínims i així hem de continuar”, ha dit, mentre duri l’estat d’alarma.

A més, ha apel·lat a “intentar concentrar les sortides essencials al màxim possible” així com fer els trajectes per anar a comprar aliments o anar a la farmàcia “els més curts possibles”. En aquest sentit ha demanat evitar la “picaresca” d’anar a fer un vol o allargar el trajecte “per responsabilitat” i per les persones que treballen en serveis essencials aquests dies. Sobre l’impacte econòmic al sistema de transport públic, la regidora ha admès que serà “molt important” i ha anunciat que ja s’està treballant a l’ATM com es compensarà la manca d’ingressos arran del confinament. Amb tot, ha afirmat que “ara allò important és salvar vides”. El descens de la mobilitat privada també ha suposat una important caiguda de l’accidentalitat a la ciutat, que s’ha reduït en un -89,4% entre el 16 i el 29 de març de 2020, en relació a les darreres dues setmanes del març del 2019. En total hi ha hagut 42 accidents, tots ells de caràcter lleu.Dispositiu especial al transport públicEn el cas dels transports públics, aquest dijous ha entrat en vigor la suspensió temporal del pagament per aquelles persones que l’hagin d’utilitzar per activitats o serveis essencials i inajornables. En el primer dia d’aplicació, ha continuat el descens de l’afluència d’usuaris als serveis de transport. A les 7:00 hores el passatge al metro ha baixat en un -77,3% i a les 9:00 hores aquesta disminució s’ha situat en el -90%. Segons l’Ajuntament, el dispositiu per evitar situacions de “frau i picaresca” coincidint amb l’inici de la gratuïtat del transport públic per als serveis essencials ha funcionat “molt bé” i hi han participat més d’un miler d’agents. Durant tot el dia de dimecres el descens de validacions va ser del -92,2% a la xarxa de metro i del -95% a la xarxa d’autobusos.La resta d’operadors de transport públic, Renfe-Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat i Tram, també es mantenen amb xifres similars amb baixades del passatge d’entre el -91 i el -95%.