Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

El concurs dels edificis de la UPF i l’IBE al Mercat del Peix tria la proposta de ZGF Architects, MIRAG i Double Twist

ACN Barcelona – El jurat del concurs arquitectònic per als edificis de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) al complex del Mercat del Peix ha […]

Agències 02/12/2022

ACN Barcelona – El jurat del concurs arquitectònic per als edificis de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) al complex del Mercat del Peix ha decidit que la guanyadora és la proposta presentada per l’equip format per l’estudi californià ZGF Architects i els despatxos barcelonins MIRAG i Double Twist. El concurs preveu dos edificis. El primer, que serà a la UPF, tindrà 7.300 metres quadrats en total i tres plantes d’alçada, i estarà dedicat a la recerca i la innovació per al benestar planetari. L’altre, que tindrà 6.500 metres quadrats distribuïts en cinc plantes, acollirà la seu de l’IBE, un centre de recerca mixt creat el 2008 per la UPF i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

L’edifici de la UPF pretén esdevenir un punt de trobada per a investigadors, tant de les ciències experimentals com de les ciències socials i les humanitats, que desenvoluparan projectes interdisciplinaris en àmbits com la salut planetària, els sistemes complexos i la ciència de dades, la intel·ligència artificial, l’economia i la governança del canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat o el dret i la governança globals.  

D’altra banda, l’IBE aplegarà tot el personal investigador a la nova seu del Mercat del Peix, on consolidarà i ampliarà el projecte de recerca en evolució i biodiversitat, amb l’objectiu de consolidar-se com un centre de recerca de referència internacional.

Tots dos edificis formaran part del nou espai de recerca del Mercat del Peix, al costat del campus de la Ciutadella de la UPF, conjuntament amb l’edifici del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). L’edifici del BIST, de 24.700 metres quadrats, que es construirà a partir del projecte elaborat per l’estudi Barozzi Veiga, es dedicarà a la recerca multidisciplinària en medicina de precisió.

Per al president del jurat, l’exrector de la universitat Jaume Casals, el projecte proposat com a guanyador combina “de manera òptima l’enginy a l’hora de satisfer les necessitats dels usuaris i una comprensió satisfactòria de la idea bàsica del projecte des del punt de vista intel·lectual”. El president del jurat també destaca, en declaracions recollides en un comunicat, que el projecte aconsegueix “l’equilibri urbanístic i la comprensió conjunta de la zona que va de la biblioteca del Dipòsit de les Aigües a l’Hospital del Mar, juntament amb la brillantor i l’atreviment de l’estil que mereix un projecte que aspira a ser vital per al desenvolupament social de la ciutat i del país”.