Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El CoNCA recomana al Museu d’Arqueologia actualitzar el seu discurs i dotar-se de personalitat jurídica pròpia

ACN Barcelona.-El CoNCA ha recomanat al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) actualitzar el seu discurs museístic i considera que “la manca de recursos físics, principalment tecnològics, limita la funció didàctica”. […]

Avatar
Agències 17/06/2021

ACN Barcelona.-El CoNCA ha recomanat al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) actualitzar el seu discurs museístic i considera que “la manca de recursos físics, principalment tecnològics, limita la funció didàctica”. Així mateix, ha remarcat l’aposta perquè el MAC sigui “una única entitat museística capçalera de l’àmbit de l’arqueologia a Catalunya amb personalitat jurídica pròpia”. Segons el Consell, també és necessària “una renovació dels espais físics que ocupen les cinc seus del MAC, amb actuacions diferenciades per a cada realitat”. El CoNCA presenta aquesta tarda l’avaluació estratègica del MAC, que desenvolupa un total de 22 recomanacions de tipus organitzatiu, econòmic o relatives a l’oferta i el contingut.

El CoNCA considera que “la potencialitat de l’equipament es veu llastrada” per motius diversos i necessita d’un seguit d’intervencions “disruptives”. Entre les primeres recomanacions, hi ha l’aposta per una única entitat museística capçalera de l’àmbit de l’arqueologia a Catalunya amb personalitat jurídica pròpia, “un format d’entitat pública que li permeti millorar l’eficiència del seu servei, accedir a noves fonts de finançament i establir les relacions de partenariat o col·laboració adients amb els seus objectius”. També es considera “ineludible” la concertació del contracte programa pluriennal que ja contempla el Pla de Museus 2030 i la planificació estratègica. Entre les recomanacions de tipus econòmic, destaca “la necessitat d’augmentar les aportacions públiques i l’autofinançament” per incrementar la despesa en activitat, el suport territorial i les inversions, així com per dimensionar l’estructura a les necessitats del servei. L’avaluació assenyala també que els discursos museogràfics “no estan actualitzats en totes les seus i la manca de recursos físics, principalment tecnològics, limita la funció didàctica”. Respecte de l’oferta del MAC, l’avaluació recomana “redefinir” el relat de les exposicions permanents, basades en els materials, per a centrar-lo “en l’impacte sobre les persones, els processos socials i les interaccions ideològiques i econòmiques històriques que connecten amb la societat contemporània”. També aposta per interrelacionar un únic discurs plural, al qual cada seu hi faci referència, i actualitzar la museografia.Mecenatge El CoNCA ha observat que el format de fundació pot permetre assumir fons procedents del mecenatge, tot incorporant al sector privat, i que, alhora, aquesta transformació possibilitaria “una gestió més àgil i eficient”. Tanmateix, s’entén necessari “un estudi legal aprofundit que valori la integració de l’estructura en la nova entitat jurídica o, si escau, la seva complementarietat amb un altre format ajustat al dret públic”.Així mateix, el CoNCA ha remarcat que “un possible trasllat de la seu barcelonina amb un noves instal·lacions i un discurs expositiu actualitzat no ha de negar la pervivència del relat i la tasca científica, educativa i cultural que ha caracteritzat al MAC al llarg de la seva història i, en cap cas, ha de coartar el desenvolupament de noves tendències d’interpretació arqueològica”.Presentació El CoNCA presentarà les seves conclusions aquesta tarda, en un acte a la seu d’aquest Museu a Barcelona, que també inclourà el col·loqui ‘Patrimoni i territori: el suport a l’acció local’ amb Marta Prevosti, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Vicens, president de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, i Josep Giralt, director del Museu de Lleida. El debat serà conduït pel gestor cultural Jaume Forés.