Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El CoNCA anuncia que ja han finalitzat els treballs sobre el cens d’artistes i que ja preparen un cens de professions

ACN Barcelona.-La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, ha anunciat que ja han finalitzat els treballs sobre el cens d’artistes catalans i que ja preparen un cens de professions vinculades a […]

Avatar
Agències 14/12/2020

ACN Barcelona.-La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, ha anunciat que ja han finalitzat els treballs sobre el cens d’artistes catalans i que ja preparen un cens de professions vinculades a treballadors de la cultura. Panyella també ha alertat d’un “finançament endèmicament deficient” del sector cultural, de la precarietat laboral que al 2020 s’ha posat de manifest “amb tota la seva cruesa”, així com “un distanciament notable entre la tasca política i la realitat cultural”. Panyella ha comparegut a la Comissió de Cultura per explicar l”Informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts 2019′ que la mateixa presidenta del Consell va entregar al president del Parlament, Roger Torrent.

(S’ha actualitzat la informació, després que la presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, anunciés en la compareixença a la Comissió de Cultura que ja han finalitzat els treballs sobre el cens d’artistes catalans)En la seva compareixença, Panyella s’ha referit a la necessitat de tenir un cens d’artistes. En aquest sentit, ha assenyalat que han finalitzat els treballs sobre el cens d’artistes i que és “imminent” la publicació de l’ordenament administratiu. Ha anunciat també que han començat a treballar ja en el cens de professions vinculades a treballadors de la cultura al voltant dels artistes. Aquest cens “ens ha de portar a un ordenament administratiu que permeti orientar les polítiques d’ajuts amb més precisió i molta més extensió també i no només pels casos de pandèmia, sinó per aconseguir una professionalització i una eliminació de la precarietat tan dramàtica i fora de lloc”. Per altra banda i fent referència a l’informe presentat, ha apostat per “polítiques culturals amb finançament suficient, clares i garantint la igualtat de gènere, dimensionades socialment”. També ha remarcat que s’ha “d’evitar l’allunyament entre les polítiques i la ciutadania” amb mesures “planificades amb solucions de continuïtat i que no estiguin sotmeses als canvis i arbitrarietats dels que a vegades marquen la vida política. Sense continuïtat no hi ha política cultural que aguanti”, ha assegurat. La presidenta del CoNCA també ha avisat “una tensió i prevalença de la centralitat barcelonina amb la resta del territori”. Ha recalcat la desigualtat d’oportunitats pel que fa el gènere”, així com “els canvis de model en el negoci cultural en diversos aspectes sobretot, amb la intervenció empresarial o canvis de model en el negoci de cara el món digital”. InformeEntre les dades presentades a l’informe, ja ha anunciat, un total de 5.888 empreses culturals i 52.997 empleats es van acollir als ERTO en el primer semestre del 2020, segons dades recollides pel CoNCA. L’estudi assenyala que els sectors editorial, discogràfic i dels videojocs van registrar una tendència a l’alça el 2019, mentre la quota de pantalla del cinema català va patir una “acusada caiguda”. Es tracta d’una radiografia del sector just abans de la pandèmia que amplia la seva mirada amb la incorporació de vint-i-tres experts i set periodistes.