Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Col·legi d’Economistes i Pimec reclamen crear un ecosistema de suport per ajudar les microempreses a créixer

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Col·legi d’Economistes i Pimec reclamen la creació d’un ecosistema de suport per ajudar les microempreses a créixer i desenvolupar-se. El Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana (GEREC), format per membres d’ambdues entitats, ha presentat un informe on conclou que en el context socioeconòmic actual les companyies petites afronten tres reptes: sobreviure, adaptar-se a les noves circumstàncies i transformar-se. Entre les principals dificultats que apunten, hi ha el finançament, la fiscalitat, la normativa existent o el domini de les grans empreses. A banda d’un ecosistema de suport, el GEREC considera “essencial” garantir l’accés als fons europeus per facilitar la transformació digital i mediambiental de les companyies.

“Dins un context de transformació econòmica és transcendental que les microempreses no es quedin fora, perquè tenen un pes molt important”, ha remarcat l’economista i membre del GEREC, Xavier Segura. Segons ha apuntat, el 95% del teixit productiu de Catalunya el formen microempreses, que generen una aportació del 22% del PIB català i representen el 28% de la creació de llocs de treball.

Publicitat

“L’economia catalana té un dèficit d’empreses amb pes específic i aquest ha de ser un objectiu elevat. Aquí no diem que el protagonisme essencial ha d’estar a les microempreses, però el que tracta l’ecosistema és justament que es puguin associar, fer estratègies i augmentar el seu volum per continuar sent agents de l’economia catalana”, ha matisat Segura.

És per això que el col·lectiu demana la creació d’un “ecosistema de suport” per al desenvolupament d’aquest sector que, segons ha concretat la presidenta d’autònoms de Pimec i membre del GEREC, Elisabtet Bach, hauria d’implicar, a banda de les microempreses, a les administracions públiques, els agents socials, les associacions que representen el sector, presència de les grans companyies i un element vinculat a la ciutadania per traslladar-ne les propostes.

En la presentació de l’informe, els autors han insistit en la necessitat de “prendre consciència” que els negocis de reduïda dimensió treballen en entorns que, en algunes ocasions, generen grans sobrecostos i dificulten el seu desenvolupament pel fet que són estructures petites.

Precisament, Bach ha assegurat que el sector de les microempreses és un col·lectiu “invisibilitzat i poc valorat”. “Són persones repartides per tot el territori i per tots els sectors, i generen equilibris en contextos de crisi”, ha destacat la membre del GEREC.

En aquest sentit, l’estudi afegeix una sèrie de propostes per afavorir el desenvolupament d’aquestes companyies. Entre d’altres, demanen la creació d’una finestreta única a qui es puguin adreçar, la reducció de la normativa existent i un dimensionament adequat que la microempresa pot assumir, la promoció de xarxes de col·laboració entre companyies, la creació de línies de finançament especifiques per col·lectius o d’espais d’informació i assessorament en aspectes com la digitalització, l’economia verda o la igualtat.

Tanmateix, el GEREC ha remarcat la importància de l’accés als fons Next Generation per facilitar la transformació del sector. Amb aquest objectiu, demanen establir “el volum i condicions adequades” per garantir-ne l’accés a través de les convocatòries de subvencions, de finançament, de licitacions o per altres itineraris com poden ser els PERTE’s.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió