Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

El Col·legi d’Economistes de Catalunya veu “indispensable” que la Generalitat aprovi nous pressupostos

ACN Barcelona.-El grup de Conjuntura de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) veu “indispensable” que la Generalitat aprovi nous pressupostos. El grup ha fet un anàlisi […]

Avatar
Agències 02/07/2019

ACN Barcelona.-El grup de Conjuntura de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) veu “indispensable” que la Generalitat aprovi nous pressupostos. El grup ha fet un anàlisi de la situació de l’economia catalana i ha considerat que la Generalitat està fent un “sobrecompliment de la despesa” que està “limitant” les oportunitats del sector públic català. Així, Albert Carreras ha indicat que malgrat el 2018 la Generalitat va comptar amb un augment de la despesa de l’1,6%, amb comptes nous es podria haver arribat fins al 2,4%, el que implicaria un estalvi de vuit dècimes de pressupost públic.

Carreras ha estat l’encarregat d’analitzar l’estat del sector públic, àmbit en el que ha destacat que és el quart exercici consecutiu amb increments en els ingressos de la Generalitat però ha lamentat que els dos anys consecutius amb pròrrogues pressupostàries “han impedit que aquest augment de la recaptació es tradueixi en major despesa”. També ha afirmat que l’aprovació de pressupostos estatals podria ajudar al desenvolupament de l’economia catalana i ha lamentat que els graus de despesa estatal en obra pública a Catalunya els darrers anys hagi estat “per sota i declinants” del pes econòmic que representa Catalunya. Pel que fa a l’anàlisi general, l’economista Jordi Goula ha apuntat que hi ha un cert “alentiment” del creixement econòmic català –un 2,1% el primer trimestre- però que aquest ha estat “més lleu de l’esperat” gràcies al consum i la inversió interna. Ha afegit que la reducció de l’atur “va en consonància” amb el creixement de l’economia però ha alertat de l’existència d’un atur “estructural”. D’altra banda, ha destacat el creixement del turisme estranger. De la seva banda, Modest Guinjoan ha parlat de l’àmbit de l’empresa i ha apuntat a una caiguda general de l’índex de confiança empresarial (-2,1%). Tot i això, ha afirmat que s’observen “nivells positius” pel que fa a la creació de societats i “màxims històrics” en projectes d’inversió estrangera.