Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023
Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023

El Clínic estrena una ‘app’ per fer seguiment telemàtic i continu dels viatgers que van a països amb malalties tropicals

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Hospital Clínic de Barcelona estrenarà en poques setmanes una aplicació per fer un seguiment continuat i a distància dels viatgers internacionals que van a països amb malalties tropicals. Amb l’aplicació el pacient podrà consultar petites incidències de salut que tingui com diarrees, mals de cap o lesions cutànies, i un sanitari li podrà recomanar un tractament. La nova aplicació entra en funcionament coincidint amb el nou espai del Servei d’Atenció al Viatger Internacional (SAVI) i el Centre de Vacunació d’Adults, que compartiran dependències. Els dos serveis ja han recuperat l’activitat prèvia a la pandèmia, amb més de 21.000 viatgers anuals atesos i més de 20.000 vacunes injectades.

L’aplicació Famba es podrà descarregar quan el viatger visiti el centre abans de partir i s’introduiran les seves dades mèdiques i els riscos que pot tenir al lloc on vagi. Durant el viatge l’aplicació li farà preguntes sobre el seu estat de salut periòdicament. Si no té cap problema, no anirà més enllà. Si pateix alguna incidència mèdica no greu, el qüestionari concretarà una mica més la simptomatologia, i el pacient fins i tot podrà enviar fotos o resultats de proves mèdiques. Un sanitari, des de Barcelona, el podrà assessorar sobre els passos a seguir. Quan torni del viatge també podrà ser atès al centre.

Publicitat

El SAVI ofereix atenció a més de 21.000 viatgers a l’any, i ja ha recuperat les xifres prepandèmia. Entre un 30 i un 50% dels viatgers tenen algun símptoma durant el viatge. Un 10% necessitaran atenció mèdica especialitzada a la tornada.

El Centre de vacunació d’adults es va crear el 1992 i ja incloïa la vacunació dels viatgers internacionals. El 2011 es va crear el SAVI, que va assumir aquests últims pacients. El 2022 el centre va realitzar més de 16.000 visites i va posar prop de 20.000 vacunes. El 2021 va posar més de 76.000 dosis de la vacuna contra la covid, xifra que va baixar a les 14.000 dosis durant el 2022. Es van atendre 9.500 pacients i 7.000 professionals.

El nou espai, de 350 metres quadrats i situat al carrer Casanova, davant de l’edifici principal de l’hospital, té nou despatxos per a visites i vacunes, alguns dels quals més grans per atendre grups de viatgers. També té una sala de neveres per conservar la cadena de fred de les vacunes i també té un espai per a pacients amb sospita de malalties altament transmissibles.

La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Anna Vilella, i el cap del Servei de Salut Internacional i investigador d’ISGlobal, José Muñoz, s’han mostrat satisfets pel fet de poder unificar en un sol espai els dos serveis, cosa que els permetrà treballar encara més conjuntament del que ho feien fins ara, tant en assistència com en recerca.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió