Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

El circ contemporani d’Animal Religion inaugurarà la Sala Tallers amb ‘Ahir’, una “poètica” reflexió sobre el passat

ACN Barcelona.-El circ contemporani de la companyia Animal Religion inaugurarà aquest dimecres la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb la “poètica” proposta ‘Ahir’, dels autors Quim Girón, […]

Avatar
Agències 13/10/2020

ACN Barcelona.-El circ contemporani de la companyia Animal Religion inaugurarà aquest dimecres la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb la “poètica” proposta ‘Ahir’, dels autors Quim Girón, Joana Serra i Joan Cot Ros. Segons la directora, Carlota Grau, és un “diàleg amb el passat que es pregunta quan comença i quan acaba l’ahir”, i es qüestiona els límits del temps, la continuïtat lineal, la construcció cultural i el seu funcionament. La companyia inclourà per primer cop el text en un dels seus espectacles, una aposta amb la qual busca “obrir-se”, segons l’artista Quim Girón. Partint de la llum, el cos, la música i el so com a materials escènics, ‘Ahir’ mostrarà “un Quim molt proper a través d’experiències personals i del seu imaginari”.

Girón traslladarà aquesta reflexió sobre el temps a l’escenari mitjançant records, malsons o pel·lícules que l’ha marcat: “Ens farà viatjar a diversos universos on l’espectador se sentirà interpel·lat tant a nivell de sensacions com a nivell de la seva imaginació”.Girón ha avisat que és un espectacle que assumeix riscos. Primer perquè “és arriscat en què un artista de circ que no ha parlat mai en públic faci un text”, mentre que Grau ha afegit que hi ha una part de la mirada personal del Quim que forma part de l’espectacle, i això inclou cert “risc” pel que fa a la seva “honestedat i sinceritat”. També, Grau ha incidit en l’estructura de la proposta, que transporta a diversos espais i que fa somiar: “El risc també hi és en l’estructura de l’espectacle i pot recordar a somnis i imaginacions”.Per a ella, el resultat és una “una oda a la imaginació, molt necessària actualment”, i ha afegit que aquest espectacle, ple de preguntes sense resposta, “convida a plantejar-se fins a quin punt ens creem un concepte per explicar la realitat”, especialment en relació al temps. En aquesta línia, Girón ha destacat que la proposta “té un efecte” en el públic i el convida a preguntar-se quin és el seu ‘ahir’, ja que cadascú té la seva pròpia experiència. Tanmateix, Grau ha avisat que “el recorregut acaba posant més ènfasi sobre l’aquí i l’ara”.Vincle amb el circ tradicionalGirón ha explicat que l’espectacle incorpora acrobàcies i verticals, tot i que també explora els aeris. A més, ha dit que “hi ha un intent de fer un enllaç amb les formes de circ tradicional”, en un record al seu temps d’aprenentatge, del qual va sortir sent un artista contemporani, ha dit. Segons ha considerat, la seva renovació és preguntar-se si l’abecedari del circ tradicional el pot presentar des d’altres perspectives, per exemple, des de la concepció del temps.Música analògicaPel que fa a l’elaboració de la música, Joan Cot Ros ha precisat que “tota la música està feta en directe i tot amb materials del passat”. A més, tots els instruments que s’utilitzen són analògics, o no hi ha res digital. A la il·luminació, Joana Serra ha detallat que va començar a treballar amb enregistraments lumínics del dia anterior amb la intenció de “desenvolupar un treball d’arrel de buscar la llum”.Tan la música com la il·luminació van de la mà de l’escenografia, que Grau ha detallat que sorgeix del mateix qüestionament i remet a un espai oníric on tot és possible: “Un espai buit. Un forat negre”. Serra ha destacat que aquest espai és discret, però clar visualment i que no destaca per sobre de la peça, sinó que aprofundeix en la “circularitat” del temps.