Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

El circ alça la veu contra la precarietat amb l’estrena d”Estat d’emergència’ al Festival Grec

ACN Barcelona.-L’espectacle de creació col·lectiva ‘Estat d’emergència’ ha iniciat aquest dimarts el seu crit contra la precarietat d’una generació amb l’estrena al Festival Grec del que és la primera Producció […]

Avatar
Agències 28/07/2020

ACN Barcelona.-L’espectacle de creació col·lectiva ‘Estat d’emergència’ ha iniciat aquest dimarts el seu crit contra la precarietat d’una generació amb l’estrena al Festival Grec del que és la primera Producció Nacional de Circ. El Mercat de les Flors ha acollit la primera de les tres funcions a Barcelona d’un muntatge promogut pel Pla d’impuls del circ de Catalunya, que contempla el recorregut de la producció per 15 escenaris catalans la temporada vinent. L’obra reflexiona sobre els col·lapses de la generació d’entre els 20 i 30 anys, agreujat per l’esclat de la pandèmia. “Al cap i a la fi el col·lapse no és nou, és un esglaó més, però partim d’un col·lapse que és sistèmic”, ha dit a l’ACN el dramaturg Joan Arqué.

Set artistes joves sobre l’escenari expressant frustració, ràbia i lluita. Així s’ha presentat aquest dimarts ‘Estat d’emergència’, que tindrà dues funcions més aquest dimecres i dijous. Joves d’entre 20 i 30 anys amb una mitjana de renda anual inferior als 10.000 euros alcen la veu per repensar un model en qüestió. “Es diu ‘Estat d’emergència’ des de fa 8 mesos, per posar de relleu l’estat dels artistes emergents, que surten de les escoles i que poden estar condemnats a ser eterns emergents”, ha explicat Arqué, que firma la dramatúrgia de l’obra i la dirigeix juntament amb l’ideòleg del projecte, Joan Ramon Graell, i Spela Vodeb.Maria Palma, Lara Renard, Carlos Francos, Gabriel Salaün, Júlia Clarà, Raimon Mató i Bruno Toso mostren la història de la seva vida explicada amb els llenguatges que més controlen. “El circ i la tècnica serveixen per explicar moltes més coses més enllà del virtuosisme de la tècnica. Veiem on es troben ells, què pensen, què senten, i segurament veurem que no estem tan allunyats del que pensa la majoria”, assenyala Arqué.Pel que fa a la reivindicació que posen sobre la taula, la companyia voldria que aquesta primer producció fos un impuls. “Però no és només responsabilitat dels artistes. Ells lluitaran i faran tot el que estigui a les seves mans. Ens hem de repensar tots on estem i com estem fent les coses, el sector cultural especialment, però no és només en el món del circ”, reflexiona Arqué.L’espectacle es va idear a l’octubre per donar veu a una generació sobre “un món que està en col·lapse econòmic, generacional, habitacional i relacional. I, de cop, va venir la pandèmia i van afegir un col·lapse més”, explicava Joan Ramon Graell a la presentació de l’obra sobre com ha influït la crisi de la covid-19 en la creació de l’obra. Han treballat amb un vestuari que fos sostenible amb plàstic reciclat del mar i l’escenografia està feta amb el material amb què es fan els trapezis.Gira per Catalunya’Estat d’emergència’ és una coproducció del Grec 2020 Festival de Barcelona i el Departament de Cultura amb el suport de La Vela de l’Estruch de l’Ajuntament de Sabadell i la complicitat de quinze grans equipaments escènics municipals de Catalunya: Teatre Principal (Vilanova i la Geltrú), Atrium Viladecans (Viladecans), Teatre Jardí (Figueres), Teatre Auditori Felip Pedrell (Tortosa), Teatre Principal (Olot), Teatre Zorrilla (Badalona), Teatre de la Llotja (Lleida), Teatre Cal Bolet (Vilafranca del Penedès), Teatre Kursaal (Manresa), Teatre Josep Maria de Sagarra (Santa Coloma de Gramenet), Teatre Principal (Sabadell), Teatre Atlàntida (Vic), Teatre Auditori (Sant Cugat del Vallès), Teatre Municipal (Girona) i Fira Trapezi Reus. Durant la temporada 2020-21 la producció farà parada per aquests escenaris.