Dimarts, 26 de gener de 2021 - Edició 915
La República

El CHV lidera una investigació sobre l’impacte de la pandèmia en els infants d’Osona

ACN Vic.-Un grup d’investigadors d’Osona està realitzant un estudi sobre els efectes de la covid-19 entre els infants. L’objectiu és conèixer els patrons de simptomatologia associats, la incidència de casos, […]

Avatar
Agències 12/01/2021

ACN Vic.-Un grup d’investigadors d’Osona està realitzant un estudi sobre els efectes de la covid-19 entre els infants. L’objectiu és conèixer els patrons de simptomatologia associats, la incidència de casos, la immunitat i les possibles complicacions. L’estudi, que acaba de ser guardonat amb la XXI Beca d’Investigació d’Osona, està pilotat per doctora Montserrat Ruiz, pediatra del Consorci Hospitalari de Vic (CHV). A l’espera de les conclusions definitives, ja ha posat de manifest que en infants el coronavirus acostuma a manifestar-se de forma lleu i que el paper transmissor del nen és poc significatiu, sobretot en l’àmbit escolar. Tanmateix, s’han donat alguns casos de complicacions que, tot i ser en un percentatge molt baix, poden esdevenir greus.

Sota el nom d”Infecció pel virus SARS-CoV-2 en població pediàtrica d’Osona. Característiques clíniques, epidemiològiques i seroprevalença’, es volen estudiar 430 casos d’infants menors de 15 anys a qui se’ls ha fet una prova PCR, per veure les diferències de simptomatologia entre els positius i els negatius i quins patrons estacionals segueix el virus. En faran un seguiment als 6 i als 12 mesos d’haver fet la prova per conèixer com s’ha resolt l’episodi i si hi ha hagut complicacions.Resultats preliminarsLa inclusió de pacients a l’estudi va començar el març de 2020 i s’allargarà fins al 28 de febrer de 2021. Tanmateix, com que el seguiment de cada cas durarà 12 mesos, pels resultats definitius caldrà esperar al 2022.A l’espera de les conclusions, de moment els pediatres han constatat que en infants el coronavirus acostuma a manifestar-se de forma lleu i que el paper transmissor del nen és poc significatiu, sobretot en l’àmbit escolar. Tanmateix, s’han donat alguns casos de complicacions que, tot i ser en un percentatge molt baix, poden esdevenir greus com la Síndrome Inflamatòria Multisistèmica Pediàtrica associada a la covid-19, que pot provocar inflamació greu d’òrgans i teixits com el cor, els pulmons, els vasos sanguinis, el sistema gastrointestinal, entre d’altres.L’estudi compta amb la participació de professionals de Pediatria, Epidemiologia i Microbiologia (Laboratori) del Consorci Hospitalari de Vic, dels centres d’Atenció Primària d’Osona (ICS i EBA: Tona, Seva, Santa Eugènia de Berga, Taradell, Manlleu, Vic Nord, Vic Sud, Sant Hipòlit de Voltregà, Lluçanès, Torelló), de la Clínica Bayés, així com altres investigadors, col·laboradors i residents.

Relacionats