Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El CGPJ reclama al Congrés que li consulti la reforma legal per desbloquejar la renovació del TC

ACN Madrid – El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’ha reunit aquest dilluns de forma extraordinària per aprovar un acord on sol·licita al Congrés dels Diputats que […]

Agències 11/07/2022

ACN Madrid – El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’ha reunit aquest dilluns de forma extraordinària per aprovar un acord on sol·licita al Congrés dels Diputats que li consulti respecte a la proposició de Llei del PSOE sobre la reforma de la llei d’aquest òrgan per retornar-li la potestat de nomenar els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li pertoquen. Per deu vots contra set i dos vots en blanc, la majoria conservadora ha impulsat un escrit on també es queixa de l’anterior reforma de la seva llei que li impedeix fer nomenaments mentre els seus membres actuïn amb el mandat caducat, cosa que passa des de fa tres anys.

L’escrit arriba només tres dies abans que el ple del Congrés aprovi previsiblement la iniciativa del PSOE que busca impedir que el bloqueig del CGPJ es traslladi ara al Tribunal Constitucional, on el 12 de juny va expirar el mandat de quatre membres. D’aquests, dos han de ser elegits pel govern espanyol, i uns altres dos designats pel CGPJ.

L’última reforma legal que el govern espanyol va fer per forçar la renovació impedia que el CGPJ fes nomenaments mentre els seus membres estan en funcions, com ara, i per aquest motiu el PSOE ha presentat una iniciativa que obre la porta únicament a nomenar els dos magistrats del TC que li pertoquen al CGPJ.

La maniobra ha generat un rebuig frontal el PP i també de la majoria conservadora del CGPJ. Al seu escrit –presentat només tres dies abans de la votació- els vocals reclamen al Congrés que abans d’aprovar la reforma li consulti el parer. A més, volen que el Congrés pregunti també el criteri a la Comissió de Venècia.

Han votat a favor del text el president del CGPJ i del Suprem, Carlos Lesmes, i els vocals José Antonio Ballestero, Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández, Carmen Llombart, José María Macías, Juan Martínez Moya Gerardo Martínez Tristán i Wenceslao Olea. En contra Roser Bach, Mar Cabrejas, Alvaro Cuesta, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda, i han votat en blanc Enrique Lucas i Vicente Guilarte.

A més d’aquesta petició, el CGPJ també es queixa de la reforma que li impedeix fer nomenaments. Acusa l’executiu espanyol d’estar generant un “greu perjudici per al bon funcionament de l’Administració de Justícia” i expressa la seva “profunda preocupació” perquè la manca de renovació del CGPJ i la impossibilitat de fer nomenaments “estan creant una situació que, si continua, serà insostenible”.