Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El CGPJ no demanarà al Defensor del Poble que recorri al Constitucional la limitació de les seves funcions

ACN Madrid.-El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no demanarà al Defensor del Poble que interposi un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei Orgànica 4/2021, per la qual es limita les […]

Avatar
Agències 28/04/2021

ACN Madrid.-El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no demanarà al Defensor del Poble que interposi un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei Orgànica 4/2021, per la qual es limita les funcions de l’òrgan de govern dels jutges quan té el mandat caducat. Fonts de l’ens han explicat que el ple que s’ha celebrat aquest dimecres ha rebutja la proposta per 13 vots a 8. Precisament, els 8 vocals que han votat a favor d’acudir al Constitucional són els que han forçat el ple per intentar buscar una resposta a la reforma impulsada pel govern del PSOE i Podem. Els magistrats acusen l’executiu d’ingerència en la independència dels jutges.

Cal recordar que bona part dels magistrats que formen part del CGPJ tenen el mandat caducat des de finals del 2018, però el Congrés no es posa d’acord en la dotzena de noms de designació parlamentària que els han de substituir.Davant d’aquest bloqueig el PSOE i Podem van tirar endavant una reforma del sistema d’elecció del CGPJ que no va ser ben vista ni des de Brussel·les, ni des de diferents associacions de jutges ni des del Partit Popular, la connivència del qual és essencial en la configuració normativa actual per tirar endavant la renovació.Ara com ara calen tres cinquenes parts de vots favorables del Congrés per aprovar els noms que han de formar part del CGPJ, mentre que la proposta de l’executiu estatal rebaixava la necessitat a la majoria absoluta.Davant les oposicions que va conrear la primera proposta, l’executiu en va presentar una segona que limitava les funcions del CGPJ si tenia el mandat caducat. És la proposta aprovada aquest mes pel Congrés dels Diputats i que avui s’ha debatut al ple del CGPJ, i de la qual finalment s’ha desestimat acudir al Tribunal Constitucional.