Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El CGPJ acorda reactivar un segon jutjat de guàrdia a Barcelona a partir de juliol durant sis mesos prorrogables

ACN null – La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha acordat a petició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reactivar un segon jutjat de guàrdia per […]

Agències 16/06/2022

ACN null – La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha acordat a petició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reactivar un segon jutjat de guàrdia per a l’enjudiciament ràpid de delictes lleus al partit judicial de Barcelona amb la finalitat de solucionar el retard de quatre mesos que actualment pateixen els assenyalaments d’aquests procediments. La mesura, que compta amb l’informe favorable de totes les institucions implicades, es posarà en marxa el proper 1 de juliol i tindrà una durada inicial -prorrogable en cas d’estimar-se necessari- de sis mesos.

La petició va partir de la Junta de Jutges d’Instrucció de Barcelona, segons la qual l’augment en el número de delictes lleus i l’existència d’un únic jutjat per al seu enjudiciament ràpid ha provocat una acumulació d’assenyalaments que es qualifica d’“alarmant” i un retard de quatre mesos en la celebració del judici, cosa que pot arribar a causar la prescripció del delicte.

Segons les previsions, basades en les dades aportades pels Mossos d’Esquadra, aquest retard anirà en augment donat que aquest tipus de delictes estan creixent exponencialment.

La solució proposada pel TSJC, i aprovada por la Comissió Permanent, consisteix a reactivar el segon jutjat de guàrdia per a l’enjudiciament diari de 20 assumptes durant un període inicial de sis mesos, cosa que permetria, un cop finalitzat aquest període, avaluar l’evolució de les xifres i l’eficàcia de la mesura. En aquest torn de guàrdia entrarien tots els jutjats d’instrucció del partit judicial de Barcelona.