Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El Cercle d’Economia proposa que el nou Govern tingui una conselleria de Transició Ecològica

ACN Barcelona.-El Cercle d’Economia és partidari que el nou Govern tingui una conselleria de Transició Ecològica amb rang de vicepresidència. Així ho ha dit aquest divendres el president del cercle, […]

Avatar
Agències 16/04/2021

ACN Barcelona.-El Cercle d’Economia és partidari que el nou Govern tingui una conselleria de Transició Ecològica amb rang de vicepresidència. Així ho ha dit aquest divendres el president del cercle, Javier Faus, i ho recull també una nota d’opinió que remarca que Catalunya és la darrera comunitat autònoma espanyola en producció d’energies renovables. Faus ho ha dit en un acte amb la participació del conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, i la ministra per la Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera. El president del Cercle ha rebutjat noves moratòries en la implementació d’energies verdes, un missatge en el qual ha coincidit Calvet. El conseller ha reiterat que no pot haver-hi moratòries ni derogacions.

“Hem d’avançar inequívocament cap a una transició ecològica, també des del Govern”, ha dit sense posicionar-se sobre la recomanació de crear una conselleria específica. Calvet ha assegurat que “legítimament” pot haver-hi territoris que “qüestionin” la transició amb la implementació d’energies renovables però s’ha preguntat quina és l’alternativa. “Se’ns diu ‘així no’, però com?”. Segons ell, s’ha de poder combinar projectes de quilòmetre zero amb posar plaques en infraestructures. “Necessitem nous parcs eòlics i fotovoltaics al país”, ha dit.D’altra banda, Calvet també ha avisat que si no s’avança ara “no hi haurà paisatge ni biodiversitat a preservar”. Des del Cercle d’Economia reivindiquen que la transformació econòmica necessita que les indústries disposin d’energia verda “a la menor distància possible” per tal que la seva producció sigui sostenible. Per això, recomanen la creació d’una conselleria específica de transició ecològica des d’on s’impulsi “una política de transformació integral” en aquesta direcció.Per la seva banda, la ministra Teresa Ribera ha indicat que “sorprèn” que a Catalunya el pes de les renovables estigui “molt per sota” en relació a l’Estat i ha afirmat que no es correspon amb el pes de la població ni amb l’estructura econòmica ni el seu lideratge. També ha assenyalat que és “important” generar “consensos socials” per avançar. “Si esperem que tot estigui resolt, potser no hi ha res a resoldre”, ha advertit. Reptes i oportunitatsEl Cercle d’Economia ha publicat aquest divendres l’informe ‘Reptes i oportunitats en la transició cap a un model socioeconòmic sostenible’, elaborat per la Comissió Green Deal.El document inclou un catàleg de recomanacions i fa una crida aconseguir un canvi “real” davant d’una oportunitat “única”. El document proposa afrontar els reptes de la transformació a un model sostenible al voltant de quatre eixos principals, dos vectors de canvi i tres indicadors transversals. Els eixos són l’acció climàtica; l’automoció i la mobilitat sostenible; l’economia circular; i la ciutat i l’edificació sostenible. Els dos vectors són la transició justa i el futur de l’ocupació, d’una banda, i les finances sostenibles de l’altra. Els indicadors són l’aposta per la innovació, la transformació digital i el desenvolupament normatiu i l’autoregulació de les empreses. El president de la comissió, Àngel Simon, ha destacat que la col·laboració publico-privada serà “bàsica”, així com la intersectorial. També ha dit que ha de ser una transició justa que miri la reconversió de llocs de treball i impliqui els sectors més vulnerables. Pel que fa a l’administració, aquesta ha de ser “facilitadora” de la transformació, ha conclòs.